Coruptia din scolile din Romania nu este luata in serios. Acelasi lucru poate fi spus si despre angajamentul de reducere a coruptiei in general si de implementare a legislatiei UE, comenteaza publicatia britanica.

Coruptia in scolile din Romania nu este inclusa in schema de monitorizare a Comisiei UE, insa asigura o ilustrare a dificultatilor de eliminare a fenomenului coruptiei din Romania, relateaza The Economist, cu privire la situatia sistemului actual de invatamant din tara noastra. Jurnalistii englezi informeaza ca peste jumatate dintre elevi au picat BAC-UL, amintind ca in acest an au fost luate masuri de supraveghere, iar in urma cu doi ani promovabilitatea era de peste 80%. [Bacalaureat 2011: Cea mai slaba promovabilitate din ultimii 20 de ani].

  • In perioada comunista, Romania se mandrea cu calitatea invatamantului. Este clar ca in prezent nu mai este in masura sa faca acest lucru

"Instalarea camerelor de luat vederi la examen a vizat un simptom, nu o cauza. Toata lumea stia despre copiatul endemic. Dar se stia si faptul ca unii dintre profesori distribuiau raspunsurile inaintea testelor, daca parintii plateau o mica atentie sau asigurau meditatii copiilor", adauga The Economist, precizand ca in 2010, 26 de profesori romani au fost acuzati de DNA ca au acceptat mita in valoare de 150.000 euro.

Intre timp, doar foarte putini oameni talentati vor sa mai intre in sistemul de invatamant din Romania, deoarece profesia este prost platita si nu se bucura de prestigiu.

"Oamenii inca refuza sa ia in serios sistemul de invatamant, iar acelasi lucru poate fi spus despre fenomenul de coruptie din Romania si implementarea legislatiei UE"
, afirma un consultant OECD.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.