Modificarea de la 1 august a preturilor de decontare a medicamentelor care se acorda bolnavilor si reducerea adaosul comercial sunt de neacceptat pentru farmacisti, distribuitori si producatori.

Ministerul Sanatatii intentioneaza modificarea metodologiei de calcul a preturilor de decontare a medicamentelor din lista C2, astfel incat decontarea tratamentelor necesare acestor bolnavi sa poata fi sustinuta, in continuare, de catre autoritatile sanitare. Medicamentele din lista C2 sunt cele pe care statul le acorda gratuit pentru bolnavii cu afectiuni precum diabet, tuberculoza, HIV/SIDA, afectiuni oncologice, hemofilie, transplant etc.

Conform propunerii MS, de la 1 august 2011, pretul de decontare al medicamentelor din lista C2 porneste de la pretul producator diminuat cu 15%.
De asemenea, conform noului mod de calcul, vor fi diminuate adaosul pentru pretul cu ridicata (adaosul distribuitorului) si cel de desfacere cu amanuntul (adaosul pentru farmacii), potrivit MEDIAFAX.

  • Farmaciile se vor inchide daca adaousul comercial va fi redus

Vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romainia, Clara Popescu, a spus insa ca farmaciile se vor inchide daca adaosul comercial va fi redus. "Deja multe farmacii nu mai elibereaza medicamente gratuite si compensate. Mai mult, orice farmacist care elibereaza medicamente peste valoarea conctractata va suporta diferenta din buzunar. Sunt zeci de farmacisti in aceasta situatie. De asemenea, exista distribuitori neplatiti de doi ani, iar acestia nu vor mai aduce medicamente in farmacii", a declarat aceasta.

In noul sistem, cota de adaos a distribuitorului va varia intre 8% si suma fixa de 20 lei. In formula veche, cota putea varia intre 14% si 30 lei. In ceea ce priveste farmaciile, acestea vor avea dreptul la un adaos comercial intre 15% si 25 lei, fata de procentele vechi cuprinse intre 24% si suma fixa de 35 lei.

In Lista C2 sunt incluse peste 1.400 medicamente necesare tratamentului unor boli cronice, care corespund la aproximativ 400 de denumiri comune internationale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.