Aproximativ patru milioane de oameni din Uniunea Europeana sunt afectati de cancere rare, boli care au 186 de forme si care reprezinta aproximativ 22% din totalitatea cazurilor de maladii oncologice, informeaza Asociatia romana de cancere rare.

"Aproximativ patru milioane de oameni din Uniunea Europeana sunt afectati de cancere rare. Exista aproximativ 186 de forme rare de cancer. Cancerele rare reprezinta aproximativ 22% din totalitatea cazurilor de cancer. Toate tipurile de cancer la copii sunt considerate cancere rare, iar anual sunt diagnosticate in UE 27 cazuri noi de cancere rare. In Romania, conform ultimelor statistici ale Ministerului Sanatatii, in 2005 existau 354.572 pacienti cu cancer, copii si adulti, in evidentele medicale judetene", a precizat, marti, Asociatia romana de cancere rare, conform MEDIAFAX.

Cancerele rare sunt incluse in categoria bolilor rare, care sunt definite in UE ca fiind boli cu o prevalenta de mai putin de cinci cazuri la 10.000 de persoane. Astfel, pacientii cu forme rare de cancer se confrunta cu probleme speciale, privind diagnostic tardiv sau incorect, dificultati in gasirea de expertize clinice, acces dificil la tratamente adecvate, dificultati in realizarea unor studii clinice din cauza numarului mic de pacienti, posibila lipsa de interes in dezvoltarea de noi terapii, grad ridicat de incertitudine in procesul clinic de decizie, cat si deficit de registre disponibile si banci de tesuturi.

"Avand in vedere aceste provocari, intentionam sa reunim pacientii afectati de cancere rare in Asociatia romana de cancere rare. Ii invit pe aceasta cale pe toti cei interesati sa sune la Help Line 080 080 1111 pentru a se inscrie in asociatie si a beneficia de ajutor", a spus Dorica Dan, presedintele asociatiei.

  • Aceasta a aratat ca obiectivele asociatiei vizeaza luarea in considerare a echitatii, justitiei sociale si intereselor pacientilor atunci cand se stabilesc prioritatile de sanatate publica.
"Recunoastem problemele economice asociate cu furnizarea de asistenta medicala, dar subliniem faptul ca granitele geografice, precum si alte bariere, nu ar trebui sa impiedice accesul pacientilor la cele mai bune standarde de ingrijire. Sanatatea este un drept fundamental al omului, indiferent daca boala lui este comuna sau rara. Sustinem crearea si dezvoltarea in continuare a retelelor de baze de date clinice, registre de cancere rare, care ar imbunatati colectarea, furnizarea si compararea datelor privind aceste afectiuni. Facem apel pentru o colaborare structurata intre specialistii in cancere rare, prin crearea unor retele de referinta care vor stabili un standard ridicat pentru serviciile de ingrijire la pacientii cu forme rare de cancer. Retelele nu trebuie sa se dezvolte doar in cadrul statelor membre UE, ci in intreaga Europa", a declarat Dorica Dan.
Citeste si:
Bolile oamenilor pe care le poate face și câinele tău
Bolile oamenilor pe care le...

Potrivit acesteia, se doreste crearea unui Comitet National de Initiativa in Domeniul Cancerelor Rare, format din reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, Casei Naționale de Sanatate, reprezentanti ai pacienților, reprezentanti ai asociatiilor de profesionisti si industrie, pentru un dialog de substanta si transparent.

Trebuie sa ne asiguram ca noile terapii eficiente pentru cazurile rare de cancer sunt puse la dispozitia pacientilor in timp util, cu rambursare integrala. Procedurile de evaluare a raportului cost-eficienta in cazul terapiilor trebuie sa fie transparente si sa intre in vigoare intr-un termen rezonabil. Acestea ar trebui sa includa in modelele cost-eficienta, costurile sociale si beneficiile unui tratament efectiv. Totodata, asociatia va demara formarea de grupuri de pacienti la Centrul Pilot de Referinta pentru Boli Rare - NoRo, pentru instruire, consiliere psihologica, sociala si grupuri de suport.

Citeste si:
Gogoașă din „Trăsniții”, diagnosticat cu cancer. Cum se simte...
Gogoașă din „Trăsniții”,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.