La fel de performanti si de talentati ca si cei din prima serie. Insa lista pe care v-am prezentat-o nu putea fi exhaustiva. Demersul nostru a incercat sa scoata in evidenta doar o parte a acestei tinere comunitati academice.

Sabina Alistar, 23 de ani, chimist

In iunie, anul acesta, a terminat masterul de Inginerie Chimica la Stanford. A lucrat pe post de consultant la Menlo Park Fire District si Cisco Systems, Inc., din California, unde s-a ocupat de analiza retelelor de distributie. Tot la Stanford s-a implicat in coordonarea activitatii Societatii Femeilor din Inginerie. In Romania a obtinut premii la olimpiadele internationale si nationale.

"M-as bucura foarte mult ca Romania sa ajunga 'instantaneu>> la nivelul de civilizatie al tarilor europene mai avansate sau al Statelor Unite. Desi s-au facut progrese in acest sens, din pacate consider ca sintem inca mult in urma si ca este dificil sa impaci dragostea de tara cu lipsa de civilizatie pe care o intilnesti la tot pasul", explica Sabina motivele pentru care a ales sa plece peste Ocean.

Liliana Buda-Prejbeanu, 29 de ani, fizician

Sefa de promotie si medaliata cu argint la olimpiada nationala de fizica in liceu, licenta si masteratul luate cu nota zece in Romania. Performante care au propulsat-o pe Liliana, in 1999, la un doctorat in fizica, cu specializarea "fizica corpului solid", la Universitatea "Louis Pasteur" din Strasbourg, Franta. Actualmente este conferentiar in cadrul Institutului National Politehnic din Grenoble. A coordonat pina acum doua teze de doctorat si a publicat peste zece articole in reviste de specialitate.

"Data fiind starea grava a cercetarii din Romania, tare as vrea sa provoc o 'renastere>>", spune Liliana despre situatia din tara. "Cel mai mult ma doare insa faptul ca generatii intregi de tineri pleaca in strainatate sa-si continue studiile, sansele lor sa revina ulterior in Romania intr-o postura decenta fiind foarte reduse", adauga ea.

Remus Anghel, 35 de ani, sociolog

Desi bucurestean, ii place sa-si bea cafeaua la Cluj. Cind insa e vorba de preocupari academice, pleaca la Bielefeld, in Germania, unde este doctorand in sociologie la Institut für Weltgesellschaft. A urmat cursurile Central European University, de la Budapesta, si a terminat masterul in antropologie culturala la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Sociologie.

A cercetat, in cadrul diferitelor proiecte, nationale si internationale, sate din Romania, identitatile europene in schimbare, nationalismul, schimbarile economice sau etnia roma. In prezent se ocupa, printre altele, si de migratia familiilor de "capsunari" romani din Italia. A publicat, a predat si a participat la diferite conferinte, cu preocupare pentru spatiul balcanic. In plus, a organizat Festivalul de Arta Medievala de la Sighisoara.

Sebastian Burduja, 19 ani, student la economie

Cel mai tinar membru al listei noastre. A fost prima data sef de promotie in scoala generala, apoi a terminat Colegiul National "Mihai Viteazul", cu media 9.70. Anul trecut a fost acceptat la Stanford, unde studiaza politici comparative, relatii internationale si economie si unde si-a reluat vechiul hobby: cel de a termina un an de invatamint cu nota maxima pe linie. A doua sefie de promotie i-a adus distinctia "Premiul Presedintelui pentru Excelenta".

Nici societatea civila nu l-a lasat rece; el si-a suflecat minecile, a lucrat si s-a ales cu "Premiul pentru Excelenta pentru serviciu in folosul comunitatii". Vorbeste cinci limbi, dar o prefera pe cea materna, de dragul careia intentioneaza sa revina in Romania, odata ce isi incheie studiile.

George Candea, 31 de ani, informatician

Are un doctorat proaspat, capatat in aceasta toamna la Stanford, iar masterul si licenta le-a dat gata la MIT. De plictiseala, vara lucra la centrele de cercetare detinute de IBM sau Microsoft. Nu e doar om de stiinta academic, desi, din 1999 pina in prezent, lucreaza ca asistent in cercetare la Stanford, ci functioneaza si in mediul de business: este cofondatorul companiei Aster Data Systems, sprijinita de sponsori faimosi din Silicon Valley. Face insa si alte lucruri in afara de afaceri, publicatii si conferinte, in speta este instructor asistent la JKA Shotokan Karate Club de la Stanford si capitanul echipei universitatii.

Vlad Cojocaru, 29 de ani, chimist

Doctorat "Magna cum laude" la Max Planck Institute for Biophysical Chemistry din Göttingen, Germania. A absolvit "Universitatea de Vest" din Timisoara, a publicat in citeva reviste si lucrari de specialitate si are la activ o gramada de cercetari. A plecat din tara pentru ca reusita profesionala era conditionata de reteaua clientelara, iar domeniul stiintific nu facea parte dintre cele mai apreciate.

"As vrea sa subliniez ca viata unui roman in afara Romaniei nu este atit de usoara precum cred multi. Traim cu dorul de casa, dorul de atitea si atitea detalii din viata de zi cu zi din Romania si nu este usor sa treci peste aceste lucruri. Din pacate, exista si latura negativa a traiului in Romania si asta ne-a facut sa plecam si, din pacate, ne face inca sa nu putem sa ne intoarcem", povesteste Vlad.

Ruxandra Maria Costescu, 28 de ani, fizician

Liceul si facultatea le-a facut in SUA, iar doctoratul il va finaliza in decembrie la University of Illinois at Urbana-Champaign. Cariera postdoctorala a adus-o insa inapoi pe vechiul continent, mai exact la Institutul Max Plank pentru Cercetarea Corpurilor Solide din Stuttgart.

Cu toate ca a facut un singur an de liceu in Romania, Ruxandra Maria Costescu este profund implicata in activitatea societatii civile de aici: este co-organizatoare a Festivalului Ladyfest Timisoara Collective, membra a fundatiei feministe AnA si administratoarea de web a Societatii Vegetariene Romane. Si activitatea ei din SUA a fost la fel de intensa, motiv pentru care a si fost distinsa in 2002 cu premiul John W. Price for Volunteer Service to International Understanding.

Alexandra Dusa, 27 de ani, biochimist

Si-a luat licenta la Berkeley, a terminat anul trecut masteratul in stiinta la Universitatea Santa Cruz din California, iar in prezent este doctorand la Université Catholique de Louvain, din Bruxelles. Munca in laborator a inclus cercetarea bolii Parkinson, experimente de genetica si tehnici moleculare. S-a interesat, de asemenea, de metode biofizice, chimie bioanorganica, structura nucleara a acidului. In afara cercetarii, s-a implicat si in activitati didactice: a organizat laboratoarele si seminariile de Chimie Introductiva, Biochimie Avansata si cursurile de Bioetica de la Universitatea Santa Cruz.

Mihai-Cezar Harabula, 24 de ani, informatician

A absolvit in aceasta vara Ecole Polytechnique, "cea mai stimata scoala din Franta, datorita criteriilor de admitere foarte selective", dupa cum o caracterizeaza chiar el. Desi a fost imediat invitat de catre Banca Frantei sa se prezinte la un concurs pentru ocuparea postului de director adjunct, Cezar a preferat sa-si incerce norocul in Statele Unite.

"Am decis sa aleg o companie nou creata, pentru a dobindi o viziune asupra mediului de afaceri american si a problematicii specifice unui start-up", spune acesta. Isi doreste sa se intoarca in Franta, nu insa si in Romania, convins fiind ca nu este loc pentru el in tara natala. In perioada liceului, Cezar a cistigat numeroase locuri 2 si 3 in cadrul olimpiadelor nationale de fizica. Tinarul informatician vorbeste nu mai putin de cinci limbi straine: franceza, engleza, italiana, germana si chineza.

Bogdan Marinoiu, 25 de ani, informatician

Nu s-a putut opri la un singur domeniu, asa ca parcursul lui academic include fizica, informatica si economie. Dupa ce a terminat Facultatea de Calculatoare din cadrul Politehnicii Bucuresti, a urmat cursuri de informatica, dar si de management la E.N.S. Télécommunications din Paris. In ceea ce priveste fizica, aici a obtinut medalii de aur si bronz la concursurile si olimpiadele internationale.

A lucrat la France Télécom R&D, unde s-a ocupat de securitatea si testarea retelelor si la I.N.R.I.A, Futurs team, unde a dezvoltat peers management pentru clienti. In prezent, este student in master de informatica la Paris, iar de la 1 ianuarie 2006 isi va incepe teza de doctorat.

Camelia Minoiu, 28 de ani, economista

Doctorat si al doilea master la Columbia University. Primul, cucerit la London School of Economics, iar licenta a luat-o la Budapesta, nu oricum, ci cu Summa cum Laudae. Majoritatea oamenilor studiaza economia pentru a face bani. Nu si Camelia Minoiu, care alege sa se specializeze in domeniul "dezvoltare economica, saracie si inegalitate".

De altfel, a lucrat ca si consultant la programul ONU pentru dezvoltare, din 2003. Granturile au adus-o inapoi in patrie, efectuind aici o cercetare pe tema asigurarii de risc din Romania rurala. Ironic, Camelia a participat si la elaborarea studiului "Brain Drain: o analiza a imigratiei in SUA a romanilor cultivati".

Pavel Rares Nechifor, 35 de ani, medic

Este medic specialist in cadrul Clinicii de Radiologie si Imagistica Medicala a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti. In Laboratorul de Angiografie, echipa din care face parte Pavel a efectuat pina in prezent doua premiere mondiale (terapia endovasculara a sarcinilor ectopice tubare si terapia endovasculara a infertilitatii, asociata fertilizarii in vitro), cit si numeroase interventii cu caracter de premiera nationala.

"Ideea 'Cotidianului>> mi se pare cu atit mai buna cu cit putini medici si cu atit mai putini pacienti ne cunosc procedurile si performantele. Initiativa este importanta si pentru obtinerea de sprijin pentru proiectele pe care le derulam", spune Pavel.

Dragos Nita, 29 de ani, neurolog

Pina in 2006, il gasiti in laboratorul de neurofiziologie facind cercetare pentru a-si obtine titlul de doctor in stiinte la Universitatea Laval din Canada. Frecventeaza numeroase stagii de pregatire si scoli de vara, chit ca sint in Franta, Ungaria sau Romania. De altfel, aici a terminat facultatea de medicina, in plus obtinind Premiul pentru excelenta acordat de Colegiul medicilor cu volumul colectiv "Neurostiinte - principii fundamentale", in 2003. Zonele in care face cercetare sint mai mult decit generoase: acopera de la electrofiziologia cortexului cerebral la animale pina la studierea somnului pe subiecti umani sau analiza mecanismelor celulare ale epilepsiei.

Ovidiu Petreaca, 28 de ani, economist

Masterate la Harvard Business School, Central European University, bursa la Viena Economics University. A lucrat la Boston Consulting Group (BCG) in Germania, a facut parte dintre initiatorii proiectului Eastchance.com, un program de informare pentru studentii din Europa de Est. "In ultima vreme, m-am gindit destul de serios sa ma intorc, mai ales dupa ce anul acesta am avut un proiect in tara pentru citeva luni si am muncit acolo.

Romania s-a dezvoltat mult in ultimii sase ani de cind am plecat, ma uimeste cit de repede se schimba totul. In mediul de afaceri, schimbarea e poate chiar mai puternica decit in rest: incep sa existe manageri profesionisti, bine pregatiti, fie care au studiat in strainatate, fie care au invatat din mers, care stiu ce fac si stiu cum sa conduca o afacere in Romania. Imi place ce fac la BCG si imi merge bine. Dar, in acelasi timp, am un sentiment ca pierd o oportunitate serioasa nefiind in Romania", spune Ovidiu.

Dan Protopopescu, 33 de ani, fizician

A venit sa predea la Departamentul de Fizica si Astronomie de la Universitatea din Glasgow, in 2002. Doctoratul si l-a obtinut in acelasi an, insa in SUA, la University of New Hampshire. Cum specializarea lui este fizica nucleara experimentala, s-a perindat pe unde gasea laboratoarele adecvate: Thomas Jefferson in America, cele din Hamburg sau chiar Institutul de Cercetari Nucleare din Dubna, Rusia.

Acest stagiu de cercetare a constituit baza lucrarii de licenta si a celei de master, ambele completate la Universitatea din Bucuresti. Aferenta numeroaselor experimente la care a participat sau pe care le-a coordonat este o impresionanta lista de 37 de publicatii la care a colaborat.

Valentin Robu, 27 de ani, informatician

Absolvent al Facultatii de Automatica si Calculatoare a Universitatii Tehnice din Cluj, Valentin Robu este actualmente doctorand la Centrul National Olandez pentru Cercetari in Matematica si Informatica din Amsterdam. A avut pina acum cinci lucrari prezentate la conferinte internationale de prim rang din New York, Utrecht, Erfurt sau Kuala Lumpur unde, in general, sint acceptate mai putin de un sfert dintre lucrarile trimise.

Valentin mai este pasionat de filatelie, publicind in 2003 un catalog al timbrelor fiscale romanesti, publicat de o prestigioasa editura filatelica din Anglia si distins cu diverse medalii la expozitii din tara si strainatate. A mai contribuit la dezvoltarea in Romania a unei filiale a Mensa, societate care isi propune sa reuneasca persoane cu un IQ situat printre primii 2% din totalul populatiei unei tari.

Cassian Sitaru, 34 de ani, medic

Dupa doua licente la Cluj, una in medicina si cealalta in psihologie, a obtinut titlul de doctor in medicina la Universitatea din Würzburg, Germania. Actualmente este asistent universitar la Clinica de Dermatologie si Venerologie din Lübeck, fiind in plus liderul Laboratorului de Boli Buloase Autoimune de la Universitatea din acelasi oras.

Din 2000, sare din grant in grant, finantind din ele un grup compus din cinci cercetatori, caruia ii sint alocati aproape 700.000 de euro. Oricum, activitatea oamenilor de stiinta coordonati de Cassian Sitaru este asigurata din punct de vedere bursier pina in 2009. In plus, este membru al consiliilor editoriale ale jurnalelor de specialitate "Acta Dermatologica Transilvanica" si "Studia Universitatis Babes Bolyai - Biologia".