Unii le ignora, altii incearca sa le evite - un aspect este insa cert: E-urile declarate nocive trebuie evitate.

In unele tari o parte din E-urile prezentate in lista de mai jos au fost interzise, la noi in tara insa ele inca se folosesc fara nicio restrictie. De aceea este important ca dumneavoastra sa cunoasteti lista E-urilor nocive pe care trebuie obligatoriu sa le evitati. Puteti face o lista pe care sa o atasati agendei astfel incat sa o puteti accesa oricand.

E-urile sunt de fapt substante chimice carora li s-a atribuit o cifra. Nu toate E-urile sunt nocive, doar o parte dintre ele, de aceea este important sa le identificati, cu atat mai mult cu cat riscurile aduse asupra sanatatii sunt ingrijoratoare.

  • Lista E-urilor rele

E102 - tartrazina
E104 - Quinoline Yellow
E110 - Sunset Yellow
E122 - azorubina
E124 - rosu ponceau
E127 - eritrozina
E132 - idigotina
E160 - annato
E212 - benzoatul de sodiu
E223 - metabisulfit de sodiu
E250 - nitrit de sodiu
E320 - butil-hidroxi-anisol BHA
E330 - acidul citric
E338 - acid fosforic
E412 - guma guar
E421 - manitol
E440 - pectina
E452 - polifostati
E455 - difosfat
E466 - carboximetilceluloza
E555 - silicatul de aluminiu si potasiu
E621 - glutamat monosodic
E951 - aspartam
E952 - ciclamat
Retail jobs

  • E102 (tartrazina) - colorant galben ce se gaseste in dulciuri, budinci, inghetate, dropsuri, bauturi, mustar, supe instant, gemuri, cereale, snacks-uri si alte alimente colorate in galben. Este cancerigen si poate provoca tumori tiroidiene, mutatii cromozomiale, deficiente de vitamina B6 si zinc, crize de astm, urticare etc.
  • E104 (Quinoline Yellow) - colorant galben, asemanator celui de mai sus, dar nu este folosit doar in alimentatie, cat si in cosmetica spre exemplu, fiind integrat in rujuri, parfumuri etc
  • E110 (Sunset Yellow) - intra in componenta tuturor produselor colorate in galben. Este cancerigen si poate produce tumori anale, sangerari nasale, alergii, dureri abdominale, hiperaciditate, indigestie, voma.

Citeste mai multe despre E-urile Nocive pe Healthy, supliment Kudika.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.