"Va dau socoteala de fiecare banut al meu, dar nu ma intrebati de primul milion de dolari". Celebra replica ii apartine unui personaj la fel de celebru, americanul John D. Rockefeller. Fabuloasa sa avere pare sa nu fi fost egalata nici pana in zilele noastre. Rockefeller conduce detasat in topul celor mai bogati oameni din toate timpurile. Clasamentul a fost intocmit de revista "AskMen", care a consultat mai multi economisti, istorici si specialisti in finante, transmite Rompres. in primele cinci pozitii s-a "strecurat" un singur contemporan: Bill Gates, "parintele" Microsoft. Iata care sunt cei mai bogati zece oameni din istorie:

1. John D. Rockefeller (1839-1937) - 200 de miliarde de dolari. Avea mai bine de un miliard de dolari la vremea la care un miliard de dolari chiar insemna ceva. De fapt, John Davison Rockefeller a fost primul miliardar din Statele Unite ale Americii, construindu-si averea pe un concern monolitic: Standard Oil Co. Feroce om de afaceri, el a redus la minimum costurile si a eludat legile antitrust. La varsta de 58 de ani, dupa trei decenii in care a scos dolari din petrol, magnatul fara scrupule, dar religios si-a intors fata catre caritate. A cheltuit de-a lungul vietii 540 de milioane de dolari - echivalentul la zi a 5,6 miliarde de dolari - pentru proiecte de cercetare medicala si educatie. A ajuns la varsta de aproape 98 de ani fara sa fi fumat si fara sa fi baut vreodata un pahar de sampanie, traind in spatele unei averi fabuloase si unei familii active in multe domenii: politica, filantropia si, bineinteles, afacerile.

2. Andrew Carnegie (1835-1919) - 110 miliarde de dolari. Nu ar mai trebui sa aiba nevoie de nici o prezentare. Aproape jumatate din otelul produs in ultimii 100 de ani a trecut printr-una din fabricile sale. Sfatul sau, rostit ca un fel de sinteza a intregii sale conceptii de afaceri, este pe cat de simplu, pe atat de eficient: fii cu un ochi la costuri si profitul iti va zambi cu gura pana la urechi.

3. Cornelius Vanderbilt (1794-1877) - 100 de miliarde de dolari. Antreprenor american, si-a construit averea prin afaceri cu vase si cai ferate.

4. John Jacob Astor (1763-1848) -85 de miliarde de dolari. Originar din Germania, a facut avere prin intermediul afacerilor cu blanuri si cu proprietati imobiliare.

5. Bill Gates - 60 de miliarde de dolari. Este presedintele Microsoft.

6. Lawrence J. Ellison - 55 de miliarde de dolari. Fondatorul companiei Oracle, specializata in gestiunea de baze de date, s-a orientat catre afacerile cu guvernul american. in prezent, este cel de-al doilea in topul celor mai bogati oameni din lume.

7. Regele Arabiei Saudite, Fahd Bin Abdul Aziz Alsaud - 30 de miliarde de dolari.

8. Warren Buffett - 28 de miliarde de dolari. Proprietar al Berkshire Hathaway, companie de reasigurare.

9. Paul Allen - 25 de miliarde de dolari. Este co-fondatorul Microsoft si fondatorul Vulcan Ventures.
10. seicul Zayed Bin Sultan Al Nahyan, cu o avere de 23 de miliarde de dolari.

Bill Gates, fondatorul Microsoft, detine de 11 ani locul intai in topul celor mai bogati oameni din lume, top realizat de Forbes. Conform acestor date, in 2004 averea sa a scazut putin fata de anul precedent, respectiv 46,5 miliarde de dolari fata de 46,6 miliarde de dolari. Scaderea consemnata de fondurile lui Gates este de 0,2 la suta.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.