Masura Ministerului Sanatatii de a reduce pretul medicamentelor de pe lista C2 si a Guvernului de a limita numarulul pacientilor tratati se va rasfrange asupra bolnavilor de cancer.

Reprezentantii asociatiilor isi exprima ingrijorarea fata de masura recenta a Ministerului Sanatatii care reduce preturile la medicamentele din programele nationale cu 15%. Potrivit acestora, masura va produce efecte catrastofale pentru cei 100.000 de pacienti bolnavi de cancer, ca urmare a faptului ca medicamentele vitale vor disparea din farmacii.

"Ne confruntam deja cu efectele masurii celui mai mic pret - comertul paralel de medicamente. O alta reducere a pretului cu 15% va duce la disparitia totala a acestora de pe piata. Comertul paralel va creste iar medicamentele vor lua drumul altor tari din UE, unde preturile de comercializare sunt mult mai mari"
, transmite Federatia Bolnavilor de Cancer.

  • Numarul bolnavilor de cancer, in crestere

In fiecare an, in Romania apar, in medie 3,000 de bolnavi de cancer. Prin Hotararea Guvernului, cresterea numarului de pacienti tratati va fi posibila doar daca aceste costuri vor fi suportate de catre terti. Astfel, pacientii pot doar spera ca vor obtine un loc pe listele Programului National, dupa ce un alt pacient va „parasi” lista, avertizeaza asociatiile bolnavilor.

Viata bolnavilor de cancer a fost in pericol inca de la 1 aprilie, de cand tratamentele injectabile au fost interzise de la comercializare in farmaciile cu circuit deschis, iar farmaciile de spitale inca nu au medicamente pe stoc pentru acestia.

La toate acestea se adauga fenomenul medicilor care au luat drumul Occidentului, amintesc pacientii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.