Afla ce prevederi pentru casatorie si divort intra in vigoare in acest an potrivit noului Cod Civil.

Printre altele, contractele prenuptiale vor putea fi modificate in timpul casatoriei, iar partenerul "vinovat" pentru desfacerea casniciei va trebui sa plateasca daune.

  • Infidelitatea se plateste scump!

Infidelitatea va fi platita de soti, daca tribunalul va decide ca acesta este motivul desfacerii casatoriei. Culpa exclusiva include: infidelitatea unuia dintre soti, acte de violenta morala sau fizica, parasirea nejustificata a domiciliului, consum in exces de bauturi alcoolice sau nepotriviri de ordin fiziologic intre cei doi soti.

Sotul inselat va avea insa dreptul la compensare abia dupa 20 de ani de casnicie.

"Prestatia compensatorie a fost inspirata din Codul Civil Francez, iar in dezbaterea din Parlament a fost salvata de un avocat-parlamentar", a explicat decanul Facultatii de Drept din Bucuresti, Flavius-Antoniu Baias, potrivit Adevarul.

Contractele prenuptiale, denumite "conventii matrimoniale" vor putea stipula dreptul fiecarui sot la anumite bunuri. Acestea pot fi modificate si in timpul casniciei, dar la cel putin un an dupa incheierea acesteia. O alta noutate in Codul Civil este pensia de intretinere in caz de divort, chiar daca nu exista copii minori, in cazul in care sotul care pierde procesul are o avere considerabil mai mare decat a celui care l-a castigat.

Totodata, potrivit noului cod, persoanele logodite vor avea drepturi ca si cele casatorite, dupa o perioada de convietuire. Astfel, in cazul in care cuplul se desparte, logodnicii vor avea dreptul sa imparta bunurile dobandite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.