Peste 450.000 de romani, dintre care peste 380.000 sunt barbati, isi serbeaza astazi onomastica de Sfintii Petru si Pavel, potrivit statisticilor existente la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI).

Pe langa cei peste 380.000 de barbati, isi vor serba onomastica si peste 75.000 de femei, potrivit MAI.

Cei mai multi romani care isi sarbatoresc onomastica de Sfintii Apostoli Petru si Pavel, respectiv 135.052, poarta numele de Petru, alti 76.876, Paul, iar 71.433, Petre. De asemenea, alte 36.245 de persoane se numesc Petrica, 32.696 Pavel, 17.279 Petrisor si 1.751 Patru.

Dintre femeile care isi sarbatoresc onomastica, 34.372 poarta numele de Petronela, alte 23.329 Petruta si 16.101 Paulina. Alte 323 de femei poarta numele de Petrita si 314 pe cel de Pavelina. Statisticile mai arata ca 66 de persoane se numesc Patra si 12 Pauliana
.

  • Viata Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

Sfintii Apostoli Petru si Pavel, “capetenii apostolilor” si “invatatori ai lumii”, se bucura de o cinstire deosebita din partea Bisericii, contribuind de-a lungul vietii la raspandirea cuvantului evanghelic in multe parti ale lumii
.

Sfantul Apostol Petru se numea Simon, insa Iisus i-a schimbat numele in Petru sau Chefa (Piatra). Sfantul Petru isi castiga existenta pescuind in apele lacului Ghenizaret. Inainte de a deveni Apostol al lui Iisus, a fost ucenicul Sf. Ioan Botezatorul. Dupa o minune infaptuita de Iisus pe cand pescuia, Petru este chemat sa devina „pescar de oameni”.

In ultima parte a vietii a vietii a trait la Roma unde a si fost crucificat cu capul in jos, pe data de 29 iunie 67.

Inainte de convertire, Sfantul Apostol Pavel se chema Saul (“cel dorit”) si era iudeu de origine. Pavel a fost partas la minunea lui Dumnezeu, pe cand pescuia cu fratele sau Petru: Dupa ce trudisera o noapte intreaga fara sa prinda niciun peste, la indemnul lui Iisus, au aruncat din nou mreajma, care se umplu de pesti. Cei doi au lasat uneltele si au devenit apostoli, primind misiunea de a vesti tainele imparatiei lui Dumnezeu si de a impartasi harul divin.

Citeste si:
Top 6 cele mai puțin cunoscute superstiții despre Halloween
Top 6 cele mai puțin...

De atunci, cei doi frati au fost nedespartiti de Hristos si martori ai minunilor pe care le-a facut.

Sfantul Pavel este inchis de trei ori in urma raspandirii crestinismului, fiind decapitat pentru ca era cetatean roman pe muntele Vatican, in aceeasi zi cu Sfantul Petru, in timpul imparatului Nero.

.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.