Camera Deputatilor a adoptat tacit un proiect de lege initiat de parlamentarii PDL Catalin Croitoru si Petru Filip care prevede eliminarea locurilor cu taxa la universitatile de stat.

Actul normativ, care modifica legea 1/2011 a educatiei nationale, prevede ca in institutiile de invatamant superior de stat invatamantul este gratuit pentru cifra de scolarizare aprobata anual de Guvern.

Proiectul mentioneaza ca, in institutiile de invatamant superior particular, invatamantul este cu taxa, cuantumul acesteia fiind stabilit de Consiliul de Administratie sau de Senatul universitar, conform prevederilor Cartei universitare, transmite MEDIAFAX.

Propunerea legislativa mai prevede ca raportul dintre numarul studentilor scolarizati intr-o promotie, la un program de studiu, si cel al cadrelor didactice titulare nu poate fi mai mare de 40 la 1, atat la universitatile de stat, cat si la cele particulare.

  • Vezi aici proiectul de lege

Potrivit reprezentantilor Universitatii Bucuresti, daca studentii care nu sunt admisi exclusiv pe locurile de la buget vor fi impiedicati sa mai frecventeze universitatile publice - pentru ca locurile care sunt in acest moment cu taxa se vor desfiinta, nu se vor transforma in locuri bugetate - optiunea libera a acestora este anulata, iar Legea Educatiei nu va mai fi respectata, potrivit stirileprotv.ro.

In plus, universitarii sunt ingrijorati ca studentii ar putea fi astfel dirijati artificial spre alte institutii in afara celor de stat.

Senatul este, insa, forul decizional, senatorii urmand sa se pronunte in sesiunea legislativa din toamna asupra acestei propuneri legislative.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.