Fost gardian in inchisorile comuniste, in perioada 1982-1992, Ioan Chertitie isi recunoaste atrocitatile si povesteste cum ii tortura pe detinuti.

Avea 20 de ani cand i s-a propus un post ca gardian la Penitenciarul din Baia Mare. La 1 septembrie 1982, la doar 22 de ani, a fost facut membru de partid, pentru ca avea origine „sociala sanatoasa", si a fost angajat prin incadrare directa la penitenciar ca sergent major.

“Vedeam in toti detinutii pe cei mai periculosi dusmani. In fiecare zi eram indoctrinati cu ideea asta, iar acum efectul se produce asupra mea. Aveam deplina convingere ca toti cei care poarta haina vargata merita tot dispretul, deoarece nu sunt altceva decat pleava sanatoasei noastre societati. In tainica singuratate a noptilor petrecute in foisor, ajunsesem sa astept cu speranta si nerabdare marea intalnire cu hotii pe sectiile de detinere", a declarat Ioan Chertitie pentru Adevarul.

Scarbit de tot ce a facut, dupa ce o perioada de cativa ani a dus o viata destrabalata, a facut parte din mafia alcoolului si a fost chiar el alcoolic, Ioan Chertitie s-a intors catre Dumnezeu. „Domnul iti trimite semne. Infractorii adevarati sunt, de fapt, in libertate, nu dupa gratii", spune fostul gardian.

„Eu am recunoscut cu franchete ca am fost produsul acelui sistem comunist. Mesajul meu catre clasa politica actuala este urmatorul: Curatati-va interior prin marturisire", spune tortionarul si adauga unul dintre citatele lui favorite din Jurnalul Fericirii al lui Nicolae Steindhardt: „Nu orice pacatos are dreptul sa se suie pe cruce. Ca sa te poti rastigni si elibera trebuie mai intai sa te caiesti, sa-ti marturisesti vina in public si sa recunosti: Am fost un porc".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.