Suma alocata pentru hrana unui caine comunitar, de zece lei, este de trei ori mai mare decat cea pentru hrana zilnica a unui detinut, iar angajatii din penitenciare au o norma pentru mancare mai mare decat orice alt bugetar, informeaza, miercuri, Grupul Roman pentru Apararea Drepturilor Omului.

Grupul Roman pentru Apararea Drepturilor Omului (GRADO) a realizat o cercetare din care rezulta ca statul roman plateste mai mult pentru mancarea unui caine aflat in adapost decat pentru mancarea unei persoane private de libertate.

Astfel, suma alocata zilnic pentru mancarea unui caine comunitar este de trei ori mai mare decat suma alocata pentru hrana zilnica a unui detinut.

"Zece lei sunt cheltuiti in fiecare zi pentru mancarea unui singur caine aflat intr-un adapost al statului. Banii provin de la contribuabili. Valoarea zilnica a hranei alocate pentru o persoana aflata in custodia unui penitenciar din Romania este de 3 lei, adica de trei ori mai mica", precizeaza GRADO, conform MEDIAFAX.

  • Care sunt baremele de hrana?

Initiatorii cercetarii arata ca, printr-un ordin al ministrului Justitiei, s-a stabilit, dupa consultarea unor specialisti in nutritie, baremuri calorice ale normelor de hrana pentru persoanele private de libertate.

Astfel, pentru un detinut, norma de hrana este de 2.855 calorii/zi, iar din din bugetul pe anul 2011 al ANP rezulta ca trei lei pe zi pot sa acopere cele aproape 3.000 de calorii.

GRADO atrage atentia detinutii nu sunt singurii care primesc hrana din bani de la bugetul de stat, precizand ca si angajatii penitenciarelor din Romania au, pe langa veniturile salariale, si norma de hrana.

"Cei peste 12.000 de angajati primesc zilnic 24 de lei fiecare pentru cele opt ore de munca prestata. Teoretic, aceste practici contravin legii. Conform reglementarilor legislative, orice angajat primeste tichete de masa pentru fiecare zi lucratoare, mai putin cei carora angajatorul le asigura hrana. Un tichet de masa valoreaza noua lei, ceea ce inseamna ca la opt ore de munca angajatorul acorda suma de noua lei fiecarui angajat. Angajatii penitenciarelor in schimb primesc cu aproape de trei ori mai multi bani pentru hrana zilnica. Banii provin din bugetul de stat", rezulta din cercetare.

Citeste si:
Zeci de caini, impuscati pentru a preveni raspandirea pestei...
Zeci de caini, impuscati...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.