Modificarile la taxa auto vor fi promovate prin proiect de lege pregatit de Guvern sa intre in vigoare la 1 iulie 2011 si impun plata taxei la prima vanzare a masinilor inmatriculate in tara inainte de anul 2007, dar cu o reducere a cuantumului de circa 30% si restituirea unei diferente din bani.

Pentru masinile dotate cu motor Euro 5 taxa va ramane nemodificata, in timp ce pentru masinile cele mai poluante din categoria non-euro, cuantumul taxei va fi redus mai putin sau deloc, releva proiectul de lege, relateaza MEDIAFAX.

Proiectul mai stabileste ca obligatia de plata a taxei intervine cu ocazia inmatricularii autovehiculului in Romania, la repunerea in circulatie a unui autovehicul dupa incetarea unei exceptari sau scutiri, precum si la reintroducerea in parcul auto a unui autovehicul in cazul in care, la momentul scoaterii din parc, i s-a restituit proprietarului valoarea reziduala a taxei.

In aceste conditii, pentru autovehiculele inmatriculate pentru prima data in tara dupa 1 ianuarie 2007, taxa de prima vanzare va fi impusa doar daca sunt constatate in mod cumulativ doua conditii, respectiv nu a fost achitata taxa speciala si face obiectul primei transcrieri a dreptului de proprietate.

Procedura de restituire va fi stabilita prin normele de aplicare a legii, banii urmand sa fie restituiti la cererea proprietarului adresata organului fiscal
.

  • Noile reguli vor intra in vigoare la 1 iulie 2011

Sistemul actual al taxei auto va fi modificat dupa ce Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene (CJUE) a aratat ca taxa de prima inmatriculare incalca legislatia Uniunii Europene intrucat produce un dezavantaj la vanzarea masinilor second-hand din alte state pe teritoriul Romaniei..

Expertii in domeniul juridic au atentionat Guvernul ca Romania risca sanctiuni financiare din partea Uniunii Europene daca nu modifica urgent taxa auto si nu restituie din sumele platite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.