Zece medicamente sub forma de unguent care contin ketoprofen vor fi eliberate din august numai pe baza de reteta, dupa ce autoritatea europeana a medicamentului a impus restrictii de utilizare a unor antiinflamatoare sub forma de gel folosite in tratarea durerilor.

Aplicata pe piele, aceasta substanta sensibilizeaza tesutul cutanat, iar o expunere la soare dupa utilizarea gelului ar putea provoca arsuri, potrivit Agentiei Nationale a Medicamentului (ANM).

La nivel european au fost semnalate alergii grave cutanate, care au impus spitalizarea bolnavilor, potrivit MEDIAFAX. In Romania a fost inregistrat un singur caz dupa folosirea unui gel cu ketoprofen, mai exact o arsura de piele, sustin reprezentantii ANM.

Aceste antiinflamatoare se folosesc la nivel national in afectiuni reumatice, intinderi musculare sau dureri.

Desi reactiile de fotosensibilitate determinate de medicamentele de uz topic care contin ketoprofen sunt importante, raportul beneficiu/risc al acestor medicamente ramane favorabil, potrivit comitetului pentru produse medicale de uz uman (CHMP) al Agentiei Europene a Medicamentului.

Astfel, pentru medicamentele de uz topic care contin ketoprofen, trebuie implementate o serie de masuri care sa asigure utilizarea acestora in conditii de siguranta. In plus, aceste medicamente nu trebuie sa fie disponibile decat pe baza de prescriptie medicala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.