Primul ghid turistic al Rosiei Montane, Calatorie in Tara Aurului - o destinatie de legenda in Apuseni, prezinta bogatiile culturale ale uneia dintre cele mai vechi asezari miniere din Romania.

Publicatia este destinata tuturor celor interesati de valoarea turistica Rosia Montana si este disponibila in Centrele de Informare din localitate si in zonele invecinate. Ghidul este, in acelasi timp, o incursiune in istoria locului, dominata de minerit, ocupatia de veacuri a rosienilor.

Calatoria pe care o propune ghidul scoate in evidenta parcursul istoric al localitatii, de la prima atestare a acesteia, in anul 131 d.C, continuand cu perioada ocupatiei austro-ungare, apogeul dezvoltarii urbanistice a localitaii, si pana in prezent.

Plasata intr-o zona cu o puternica traditie in minerit, Rosia Montana reprezinta un punct de atractie datorita obiceiurilor si sarbatorilor sale unice, credintelor si legendelor locale vechi de mii de ani, dar si simbolurilor strans corelate cu mineritul
.

„Suntem de multi ani aici si cred ca stim Rosia mai bine ca oricine. Tocmai de aceea am si realizat acest ghid: pentru a oferi vizitatorilor o viziune completa asupra bogatiilor culturale din Rosia Montana, dar si asupra realitatii cotidiene cu care se confrunta localnicii. Pentru noi, patrimoniul nu este un slogan, este ceea ce lasam generatiilor viitoare. Vorbim in ghid despre galeriile romane pe care le vom conserva, dar si de traditiile populare ale locurilor, mestesuguri si credinte”, a declarat Dragos Tanase, director general al RMGC.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.