In primul trimestru al acestui an, numarul turistilor cazati in hotelurile romanesti a scazut cu 20% fata de perioada similara a anului trecut, au declarat reprezentantii patronatelor hotelierilor si ai agentiilor de turism.

"Eu nu vad ca turismul a iesit din criza. Numarul turistilor veniti in hotelurile din Romania este cu 20% mai mic in primul trimestru al acestui an, comparativ cu perioada similara a anului trecut", a spus Radu Enache, proprietarul lantului hotelier Continental si noul presedinte al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR).

Astfel, in acest an, cererea romanilor pentru vacante externe a crescut cu 20% si, in timp ce solicitarile pentru concedii in Romania au scazut cu 20%. Scaderile se pun pe seama celor mai mari doua probleme din turismul romanesc, respectiv lipsa infrastructurii si a promovarii, relateaza MEDIAFAX.

Pentru hotelieri, impovarati de taxe, "cutitul a ajuns la os", fiscalitatea excesiva blocand atat investitiile, cat si operarea unitatilor de cazare, Radu Enache a precizat Radu Enache.

  • Problema turismului romanesc: lipsa promovarii

Presedintele ANAT, Corina Martin, a afirmat ca a solicitat Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului ca promovarea turismului sa fie facuta de un organism constituit printr-un parteneriat public-privat: "Nu e normal ca promovarea Romaniei sa fie decisa de 3-4 functionari publici dintr-un minister. Cine e vinovat ca e inca evaziune fiscala in Romania? Cum poate un minister sa verifice cu 10 angajati problema evaziunii fiscale? Noi cerem de un an si jumatate ca licentierea si clasificarea unitatilor de cazare sa treaca la autoritatile locale".

La randul sau, George Turna, unul dintre proprietarii hotelului Ambasador din Bucuresti, a aratat ca principala problema a turismului romanesc este lipsa de coerenta si de perspectiva.

Prezent de asemenea la conferinta, omul de afaceri George Copos a anuntat ca Ana Hotels se retrage din toate asociatiile din turism pana la coagularea tuturor federatiilor la nivelul industriei hoteliere.

Citeste si:
De ce va investi Ungaria 100 de milioane de euro în turismul din...
Ungaria va investi 100 de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.