Vezi judetele care s-au imbogatit sau au saracit in urma recesiunii.

Econtext.ro prezinta modul in care au evoluat judetele Romaniei pe timpul crizei, unde s-a devalorizat economia si unde a crescut. [Ieri a fost ultima zi de recesiune].

  • Cum au iesit judetele din criza?

Recesiunea va fi incadrata in perioada dintre inceputul anului 2009 si finalul anului 2010, mai exact anii 2009 si 2010, cu trimestrele de rigoare, dupa cum arata datele transmise de catre Institutul National de Statistica (INS).

Defalcat, exista judete care au saracit si judete care au devenit mai bogate dupa aceasta recesiune. Desi cele mai multe judete au saracit, sunt si judete in care economia a crescut. Cea mai mare crestere in aceasta perioada a fost consemnata in Arges, unde economia a crescut cu 3,2 miliarde de lei in cei doi ani, ajungand pana la o valoare de 20,7 miliarde de lei la finele anului 2010. Explicatia poarta un singur nume: Dacia.

La capitolul cresteri, a doua pozitie dupa Arges este ocupata de Cluj. Economia Clujului a adaugat in acesti doi ani 2,2 miliarde de lei, iar in prezent valoreaza 22,2 miliarde de lei. Motivul? Nokia.

La polul opus, produsul intern brut a scazut (PIB) in 32 de judete. Cea mai drastica contractie a avut loc in Iasi, unde economia s-a diminuat cu 978 milioane de lei. Al doilea loc este ocupat de Dolj, unde PIB-ul a pierdut 826 de milioane de lei. Surprinzator, Capitala este si ea pe minus, dar pe locul 8 in ierarhia scaderilor, cu 450 de milioane de lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.