Directorul SRI, George Maior, a declarat ca Serviciul estimeaza, pe termen mediu si lung, o crestere graduala a pericolului terorist, el subliniind insa romanii nu au de ce sa se teama in acest moment de o amenintare explicita in domeniu.

Maior a afirmat ca dezvoltarile strategice, incepand cu intrarea Romaniei in NATO, amplasarea scutului antiracheta, prezenta unor facilitati militare americane pe teritoriul Romaniei, participarea cu militari in Afganistan, prezinta si riscuri, pe care Serviciul le analizeaza permanent.

"In mod clar si evident prezinta, dincolo de aspectele de securitate pe care le furnizeaza aceste evolutii, si anumite riscuri, pe care Serviciul le are in vedere, riscuri pe care le analizam permanent, cotidian, as spune, informatii pe care le culegem si, din perspectiva duratei pe termen mediu si lung, estimam o intensificare, o crestere graduala a pericolului terorist
", a spus el la emisiunea "Dupa 20 de ani".

Directorul SRI a subliniat ca este vorba de o perspectiva pe termen mediu si lung si ca romanii nu au de ce sa se teama in acest moment de o amenintare explicita in acest domeniu, transmite MEDIAFAX.

Intrebat daca au fost dejucate atentate teroriste pe teritoriul Romaniei, Maior a mentionat ca au fost demantelate celule care aveau un potential operational important chiar si pe teritoriul tarii. "Si, din acest punct de vedere, as vrea sa mentionez ca, chiar daca nu exista o amenintare explicita si directa, in acest moment, terorista, la adresa teritoriului Romaniei, asemenea actiuni - unele cu caracter preventiv si sper ca cele mai multe cu caracter preventiv si pe viitor - au rolul de a asigura securitatea cetatenilor Romaniei si a aliatilor nostri europeni si euro-atlantici pe acest palier", a continuat el.

Chestionat daca au fost dintre acestea si celule al-Qaida care aveau activitate pe teritoriul Romaniei, directorul SRI a raspuns: "Cu ramificatii si spre aceasta organizatie".

El a subliniat cooperarea permanenta externa a SRI cu alte servicii de informatii. "Informatii provenind de la Servicul Roman de Informatii au condus si la asemenea demantelari de celule sau chiar preveniri de actiuni mai ostile pe teritoriul altor state", a adaugat Maior.

Citeste si:
Eduard Hellvig și-a anunțat demisia din funcția de șef al SRI
Eduard Hellvig și-a anunțat...

Directorul SRI a mai spus ca anul trecut au fost expulzate cinci persoane provenind din Afganistan care intentionau sa desfasoare activitati teroriste intr-un stat european. "Au fost expulzate din Romania pe baza contributiei Serviciului, in cooperare cu un alt serviciu european important", a precizat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.