Cel de-al treilea tablou furat din Casa memoriala "Dr. Petru Groza" din Deva, "Car cu boi" de Nicolae Grigorescu, opera care apartine patrimoniului cultural national si care este data in urmarire nationala si internationala, a fost evaluat de experti la 175.000 de euro, valoarea fiind in crestere.

Expertii sustin ca exista mai multe tablouri "Car cu boi" pictate de Nicolae Grigorescu, unul dintre ele fiind cel aflat in colectia Casei "Dr. Petru Groza" din Deva, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Expertul in bunuri artistice Doina Reghis Ionescu, care a constatat faptul ca trei dintre tablourile aflate in Casa "Dr. Petru Groza" din Deva sunt falsuri, a sustinut ca tabloul furat, "Car cu boi" de Nicolae Grigorescu, tablou care este dat in urmarire nationala si internationala, a fost evaluat la 175.000 de euro, insa valoarea sa este in continua crestere.

  • Tablourile furate erau inlocuite cu falsuri

Doua tablouri evaluate la 220.000 de euro, apartinand patrimoniului cultural national, care au fost furate din Casa "Dr. Petru Groza" din Deva, in perioada 2004-2005, au fost recuperate de politisti in luna martie, iar un al treilea tablou, apartinand pictorului roman Nicolae Grigorescu, "Car cu boi", este dat in urmarire nationala si internationala.

Pentru a ascunde furtul, tablourile originale au fost inlocuite cu falsuri contemporane.

"Tablourile au fost luate pe rand, au fost falsificate. Falsurile au fost puse in ramele originale si apoi duse inapoi in Casa «Dr. Petru Groza», iar originalele au fost vandute. Persoana din Bacia, care era apropiat al familiei, omul de incredere in administrarea caruia era domeniul, nu cunostea valoarea tablourilor. El a incasat aproximativ 700-800 de lei pentru un tablou", declara, in martie, ofiterul de la Serviciului de Investigatii Criminale care s-a ocupat de caz, comisarul Nicole Popa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.