Patriarhia Ierusalimului a intrerupt comuniunea cu cea Romana, nemultumita de faptul ca la Ierihon s-a construit un asezamant romanesc anticanonic.

"Sfantul si Sfintitul Sinod cercetand detaliat si in profunzime aceasta problema, intr-un singur glas si cu tristete a hotarat intreruperea pomenirii Preafericitului Patriarh al Romaniei, kir Daniel si caterisirea reprezentantului Patriarhiei Romaniei in Ierusalim, Parintele Arhimandrit Ieronim Cretu.

Motivele pentru luarea unei astfel de hotarari sunt ca in ultimii ani ai deceniului 1990, Patriarhia Romaniei a inceput si a finalizat construirea unei biserici cu hotel in Ierihon, fara aprobarea canonica a Patriarhiei Ierusalimului, in jurisdictia careia se afla Tara Sfanta. Patriarhia Ierusalimului se afla intr-o pozitie dificila din cauza acestui lucru. A vazut granitele sale canonice, consfintite de Sinoadele Ecumenice si Locale, amenintate samavolnic si nedisimulat in fapta", se precizeaza intr-un comunicat al Patriarhiei Ierusalimului, conform NewsIn, citata de Realitatea.net.

In acelasi comunicat se arata ca "Patriarhia Ierusalimului a explicat Patriarhiei Romaniei ca daca afirmatia ei ca biserica aceasta a fost construita pentru pelerinii din Romania in Tara Sfanta e acceptata, ea va transforma jurisdictia Patriarhiei Ierusalimului in camp deschis pentru toate Bisericile Ortodoxe pentru ridicarea de biserici, cateva dintre ele deja cerand acest lucru".

Patriarhia Ierusalimului mai spune ca situatia a fost prezentata patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, intr-o scrisoare din 27 ianuarie semnata de patriarhul Ierusalimului, Theofilos al III-lea.

"Desi in urma vizitei la Patriarhia Ierusalimului a Preasfintitului Parinte Ciprian Campineanul, Episcop vicar patriarhal, din ziua de 15 aprilie 2011, s-a convenit initierea unui dialog bilateral fratesc intre cele doua Patriarhii pentru identificarea unei solutii privind existenta Asezamantului romanesc de la Ierihon, Patriarhia Romana constata cu surprindere si regret ca Patriarhia Ierusalimului a luat o decizie unilaterala"
, se arata intr-un comunicat al Patriarhiei.

Citeste si:
Patriarhia, despre ritualul de botez: „Biserica nu-și poate...
Patriarhia Română, despre...

Problema atitudinii Patriarhiei Ierusalimului fata de Asezamantul romanesc de la Ierihon, camin pentru pelerinii romani care viziteaza Tara Sfanta, precum si relatiile Patriarhiei Romane cu Patriarhia Ierusalimului vor fi discutate in sedinta de lucru a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din zilele de 19-20 mai 2011, mai anunta Patriarhia Romana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.