Luna mai aduce colectionarilor si investitorilor in arta din Romania o selectie importanta de opere de arta decorativa si design, realizate in cele mai importante ateliere europene. Acestea sunt scoase la vanzare intr-o licitatie premiera a Casei Artmark, ce va avea loc pe 12 mai. Cele 86 de loturi, cu o valoare totala maxima de 168.000 euro, includ piese de mobilier si decoratiuni interioare in stil Art-Nouveau, Art Deco, Neo-Baroc, Rococo, Neorenascentist, dar si vase decorative orientale ori creatii de design postbelic si contemporan.

Licitatia aduna unele dintre cele mai dorite obiecte de arta decorativa, realizate de ateliere europene celebre, precum sunt cele ale marilor "artisti ai focului” de la Nancy, Lalique si Le Vere Français, ale caror creatii in sticla sunt cautate in toata lumea, atelierele germane ori austriece de orfevrarie sau cele italiene de ceramica si mobilier.

Sectiunea Art Nouveau aduna piese de sticlarie, ceramica, mobilier, argintarie executate in primele decenii ale secolului al XX-lea, provenind din mai multe regiuni ale Europei.

  • Printre cele mai importante este Vasul decorat cu frunze de toamna, care prezinta decoratia fina in sticla stratificata, specifica atelierelor fratilor Daum din Nancy, Franta (valoare estimativa 2.000 – 3.000 euro). Vasul din sticla stratificata, cu baza evazata si corp bulbar, este una dintre formele caracteristice realizate de atelierele fratilor Daum. Sticla, stratificata, colorata in partea inferioara in verde si albastru, iar in partea superioara in ocru omogen, constituie fondul pentru motivul decorativ, al frunzelor pe ramuri.
  • Din cunoscutele atelierele Galle provin Vasul decorat cu margarete, o superba glastra pentru flori decorata intr-o gama cromatica deosebit de bogata (valoare estimativa 2.500 – 3.500 euro) si Carafa decorata cu scene egiptene, unvas deosebit de complex datand din cca. 1900, modelat in pasta ceramica si pictat de Mathilde Flogl (valoare estimativa 2.500 – 3.500 euro).
  • In sectiunea Art Deco se remarca mai multe obiecte concepute pentru a infrumuseta elegantele interioare ale inceputului de secol XX. Unul dintre acestea este Ceasul de semineu decorat cu caprioare, in acelasi timp si set de console pentru carte, piesa realizata probabil intr-un atelier austriac, din pietre semipretioase si materiale exotice (valoare estimativa 1.000 – 2.000 euro).
  • De asemenea neintrecutul Lalique, care a dobandit o faima internationala si pentru colaborarea cu marile case de parfumerie pariziene, este prezent in licitatie cu un superb flacon de parfum decorat cu friza cu dansatoare. Flaconul a fost realizat pentru parfumul "Les Iles d'Or" al celebrei Case Molinard. Decorul exotic cu personaje feminine si butonul capacului, decorat cu frunze, accentueaza latura exotica a curentului Art Deco.
  • Tot in cadrul sectiunii Art Deco, este scos la vanzare un press papier „Stol de randunele” realizat de celebrul atelier Lalique, atelier care a surprins intotdeauna prin eleganta si lux. Opera reprezinta o pereche de vrabiute - vrabiuta indrazneata si vrabiuta ironica – si este facuta din cristal turnat, presat si patinat.
  • O alta lucrare valoroasa este Situation realizata de catre Radu Cioca. Un asamblaj de piese din lemn de cires, catifea si bronz, compus cu fantezie, sculptura inspira o forma zoomorfa, amintind de centaurii artei europene. Opera a reprezentat Romania la a XII-a Bienala Internationala de Arhitectura de la Venetia si este estimata la o valoare intre 10.000 - 15.000 euro.

Din licitatie mai pot fi achizitionate si alte obiecte decorative (piese de sticlarie, ceramica, mobilier, argintarie), la preturi incepand de la 200 €.
Atat Licitatia Vechi Maestri ai Picturii Romanesti (sec. XVIII – XIX) cat si Licitatia de Arta Decorativa & Design (sec. XVIII-XXI) vor avea loc pe data de 12 mai, la J.W. Marriott Bucharest Grand Hotel.

Maine este ultima zi cand operele pot fi admirate in expozitia deschisa gratuit publicului la J.W. Marriott Bucharest Grand Hotel. Programul de vizitare este intre orele 11.00 – 21.00.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.