Garda de Mediu solicita Asociatiei Municipiilor sa faca demersuri pentru modificarea legislatiei privind elaborarea si punerea in aplicare a Planurilor Urbanistice de Detaliu (PUD).

Silvian Ionescu, comisarul-sef al Garzii de Mediu, spune ca "nerespectarea coeficientului de utilizare a terenurilor (CUT) a dus la disparitia unor spatii verzi. PUD-urile reprezinta o problema nationala, pentru ca una vorbim si alta facem. Se aproba o constructie de 600 de metri patrati si in realitate se construiesc 1.005 metri patrati, depasindu-se chiar suprafata proprietatii. Societatea civila si presa ne-au sesizat multe astfel de cazuri".

Astfel, s-a ajuns la situatia in care in Bucuresti, in ultimii 15 ani, au disparut 1,5 milioane metri patrati de spatii verzi, adica 150 ha, iar la Sibiu, 80.000 de metri patrati de spatii verzi nu mai exista tot din aceeasi cauza. Seful Garzii de Mediu mai spune ca "in prezent, pedepsele pentru cei care incalca legislatia de mediu sunt prea mici".

In noua Lege a mediului, Legea 137, cele mai mici amenzi pentru persoanele fizice care vor incalca legislatia din domeniu se vor situa in jurul valorii de 6.500 de lei (65 de milioane lei vechi), iar pentru persoane juridice vor ajunge la 80.000 lei (800 de milioane lei vechi). Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) stabileste conditiile de amplasare si executare pe un anumit teren a uneia sau mai multor constructii cu destinatie precizata.

Primariile sau consiliile locale coordoneaza realizarea a trei tipuri de "norme", numite PUG (Plan Urbanistic General), PUZ (Plan Urbanistic Zonal) si PUD (Plan Urbanistic de Detaliu). Ele constituie trei niveluri de complexitate si scara de abordare: la nivelul orasului, la nivelul unei zone (insula, cartier) si la nivel de vecinatate (cateva terenuri, o strada, o piata).


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.