Subventia la caldura ar putea fi acordata iarna viitoare diferentiat, in functie de venituri, astfel incat copiii si batranii sa nu aiba de suferit, a declarat, edilul Capitalei, Sorin Oprescu, precizand ca ar putea fi ajutati aproximativ 700.000 de oameni care nu-si pot acoperi cheltuielile.

Intrebat cum comenteaza decizia Guvernului de a nu mai acorda subventii la energia termica, Sorin Oprescu a spus ca municipalitatea pregateste un proiect prin care cei care nu pot acoperi cheltuielile sa fie ajutati.

"Sunt discutii facute pe subventii. Se fac analize si para-analize privind subventiile. In vara vom veni cu un proiect de hotarare prin care 600.000-700.000 de oameni care nu pot sa-si acopere cheluielile la caldura sa fie ajutati", a precizat primarul Capitalei, coform MEDIAFAX. Oprescu a adaugat ca Guvernul va contribui la aceste subventii.

Guvernul s-a angajat in ultimele discutii cu FMI sa elimine subventia la energia termica in perioada imediata
, astfel ca factura populatiei pentru incalzire si apa calda ar putea creste cu pana la 60% pana la finele anului, in functie de capacitatea primarilor de a acoperi diferenta din surse proprii.


Caricatura realizata pentru 9AM de Nic Moldoveanu, eJungla.ro.

Subventia pentru producerea energiei termice este acordata in prezent atat de la bugetul de stat, cat si de la bugetele locale.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca Guvernul va elimina subventia acordata de la nivel central pana la finele anului, dar va mentine la acelasi nivel sau chiar va creste ajutoarele pentru incalzire acordate persoanelor defavorizate.

"Exista diferite subventii pentru incalzire. Ajutorul de incalzire pentru cei mai vulnerabili ar putea ramane la acelasi nivel sau ar putea chiar creste. Exista, insa, o subventie acordata de la nivel central, pe care Guvernul vrea sa o elimine in cursul acestui an. Exista, de asemenea, subventii pentru incalzire de la autoritatile locale, dar acestea nu au fost luate inca in considerare", a spus Franks.

Citeste si:
Bucureștiul ar putea rămâne fără apă caldă și căldură în această iarnă
Bucureștiul ar putea rămâne...

Potrivit reprezentantului FMI, eliminarea subventiilor in acest an pentru caldura va avea efect si asupra inflatiei, care ar putea urca si pana la 6%, peste cea mai recenta prognoza a Bancii Nationale a Romaniei.

"Ne asteptam ca inflatia (dupa eliminarea subventiilor - n.r.) sa fie undeva intre 5% si 6%. Vom face calculele cand vom sti cu exactitate care sunt schimbarile in ceea ce priveste si modificarile la pretul gazelor", a mai spus Franks.

Banca Nationala a revizuit saptamana trecuta prognoza de inflatie pentru acest an, de la 3,6% la 5,1%, dar nu a luat in calcul si posibilele cresteri de preturi administrate, pe motiv ca nu exista un calendar cert in aceasta privinta.

  • Cum arata in prezent factura la caldura?

In prezent, de la nivel central, Guvernul acopera pana la 45% din cheltuielile cu combustibilul ale producatorilor de energie termica, iar pretul de facturare la populatie difera mult de la o localitate la alta
, in functie de pretul de referinta stabilit de catre consiliul local si subventia acordata de fiecare primarie.
Citeste si:
Guvernul își dă restanțele de toamnă. Legea pensiilor speciale,...
Guvernul își dă restanțele de...

Astfel, conform celor mai recente date, pentru energia termica furnizata de CET Bacau populatia plateste 137,60 lei/Gcal fata de un pret de furnizare aprobat de 225 lei/Gcal, energia termica furnizata de CET Iasi este platita de populatie cu 175 lei/Gcal fata de un pret de furnizare de 291,87 lei/Gcal, iar pentru energia termica furnizata de Locato Piatra Neamt este acceptat pentru populatia un pret de 148,48 lei/Gcal fata de un cost real de 279,79 lei/Gcal.

Diferente mari intre pretul platit de populatie si costul real al agentului termic acoperite prin subventie sunt inregistrate si pentru energia termica furnizata de CET Braila (165,30 lei/Gcal fata de 351,31 lei/Gcal), RAM Buzau (185,24 lei/Gcal fata de 439,28 lei/Gcal), RA Termoficare Cluj (165 lei/Gcal fata de 347,04 lei/Gcal), Uzina Electrica Zalau (130 lei/Gcal fata de 460,42 lei/Gcal), Dalkia Alba-Iulia (129,64 lei/Gcal fata de 512,28 lei/Gcal) sau RADET Bucuresti (119 lei/Gcal fata de 298,62 lei/Gcal).

Citeste si:
Guvernul vrea să taie voucherele de vacanță. Ce categorie de...
Guvernul vrea să taie...

Surse oficiale au declarat agentiei MEDIAFAX ca factura platita de populatie pentru incalzire si apa calda ar putea creste in perioada urmatoare cu pana la 60% dupa eliminarea subventiei acordate de la bugetul de stat, in functie de cat vor fi dispuse primariile sa aloce suplimentar pentru acoperirea diferentei de pret, eventual prin reducerea fondurilor rezervate investitiilor si cheltuielilor de personal.

"Costul facturii populatiei ar putea creste cu valori cuprinse intre 1 si 60%, in functie de cat de mult vor aloca autoritatile locale pentru a acoperi diferenta suportata pana in prezent de la centru. Se va pune o presiune pe autoritatile locale, iar primarii care vor reusi sa se gospodareasca mai bine sau sa taie din investitii inutile sau neoportune vor putea limita chiar la minimum cresterea facturii. In alte localitati, mai ales in cele in care primarii opozitiei vor dori sa acuze Guvernul pentru majorarea costurilor si nu vor aloca fonduri suplimentare pentru acoperirea diferentei, factura va creste", au aratat sursele.

Citeste si:
Ce plan are Guvernul pentru a reduce deficitul. Măsurile propuse de...
Ce plan are Guvernul pentru a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.