Deputatul PSD Victor Socaciu a depus la Camera Deputatilor o initiativa de modificare a Legii audiovizualului ce prevede obligativitatea dublarii filmelor straine in limba romana.

Potrivit proiectului, "operele cinematografice in limbi straine vor fi traduse in limba romana, traducerea fiind asigurata prin procedeul dublajului", iar CNA va urmari respectarea si aplicarea acestei prevederi.

  • Dublarea filmelor, protejarea identitatii nationale?

Victor Socaciu sustine ca prin promovarea acestei propuneri urmareste in special "protejarea identitatii nationale": "Folosirea subtitrarii introduce cuvinte noi, care ulterior vor fi asimilate de populatie. Aceste cuvinte sunt apoi folosite din ce in ce mai des in limbaj si ajung sa fie considerate ca termeni obisnuiti. Din aceasta cauza limba se deterioreaza, acest aspect conducand la afectarea identitatii nationale", considera deputatul PSD, potrivit MEDIAFAX.

In opinia sa, avantajul dublarii fata de subtitrare consta in faptul ca expresiile din limba straina folosite in film sunt inlocuite cu traducerea expresiilor in limba romana, contribuind astfel la protejarea identitatii nationale.
"Prin dublare, mesajul filmului este mai usor receptat de catre public", a adaugat acesta.

"Daca un film este dublat, telespectatorul poate urmari mai atent scenele filmului si jocului actoricesc. Acestea contin adesea mesaje subtile, astfel ca procedeul dublarii poate ajuta la o mai buna receptare a mesajului filmului. De asemenea, mesajul este mai usor de receptat de toate categoriile de persoane, inclusiv copii sau batrani care nu pot citi sau oameni cu dificultati de vedere. Astfel, se extinde aria de accesibilitate in ceea ce priveste publicul filmului", se arata in expunerea de motive.

Initiativa legislativa a fost depusa la Camera Deputatilor, fiind solicitate avizul Consiliului Legislativ si punctul de vedere al Guvernului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.