Zambeste unui medic si iti va vorbi despre starea ta de sanatate! De ce? Pentru ca anumite carente ale organismului determina diferite probleme la nivelul cavitatii orale si invers.

Carentele minerale si vitaminice, dar si anumite boli sau tratamente determina modificari la nivelul cavitatii orale: modificari ale culorii dintilor, ale gingiilor, ale florei bucale, ale structurii dintilor etc.

  • Gingiile

La fumatori, gingiile sunt modificate, atrofice, cu gingivita prezenta in diferite stadii evolutive, pana la boala parodontala. Nu doar fumatorii sunt predispusi la boala parodontala, ci si cei cu igiena orala precara sau incorecta. Gingiile sunt vinetii, iar culoarea roz-pal care indica sanatatea acestora dispare. Tot in randul fumatorilor, smaltul se innegreste, se depune placa dentara care mentine un mediu infectat in gura si confera respiratia urat mirositoare (halena fetida).

Daca gingiile va sangereaza la spalarea dintilor si nu numai, sunteti suspecti de anemie sau aveti gingivita. Aceasta se trateaza prin igiena orala riguroasa, folositea apei de gura si, de asemenea, consumand zilnic minim 5 legume crude si alimente precum ficatei de pui, peste si carne de pui sau curcan, pentru combaterea anemiei.

  • Dintii ingalbeniti

Dintii se ingalbenesc in mai multe situatii: dentina este afectata - dintele se devitalizeaza, cand persoana respectiva fumeaza sau daca igiena orala este insuficienta. Dintii isi pot modifica culoarea si atunci cand se pateaza, in conditiile in care persoana respectiva consuma multe alimente si substante care pateaza smaltul: vin, afine, cafea, ciocolata, struguri negri, dulciuri cu coloranti etc.

De asemenea, dintii se ingalbenesc odata cu varsta, prin imbatranirea dentinei.

Citeste mai multe pe acest suvbiect in Healthy.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.