Salvati Copiii, cea mai de notorietate organizatie care apara drepturile copiilor si ale mamelor din intreaga lume, a dat publicitatii cel de-al 12-lea index anual care arata nivelul de sanatate, educatia si conditiile economice pentru mamele din 164 de tari. Romania pe ce loc se situeaza?

Conform analizei statistice, "State of The World Mothers 2011" (Situatia mamelor lumii 2011), Norvegia este cel mai benefic spatiu pentru mame, in timp ce alte opt tari din Vestul Europei se afla de asemenea in TOP 10 tari care ofera cea mai buna viata pentru femei. Asta in cazul in care va hotariti sa emigrati... Fiindca Romania se afla la coada clasamentului tarilor dezvoltate (43 de tari), pe locul 36, imediat dupa Bulgaria.

Statele Unite nu sunt nici ele pe un loc prea fericit pentru mame, cea mai mare putere a lumii ocupand locul 31, din 43 de tari dezvoltate si inregistrand una dintre cele mai mari rate in ceea ce priveste moartea maternala.

Cu toate greutatile pe care le intampina femeile romance in cresterea si educarea copiilor lor dar si in ceea ce priveste asigurarea propriei sanatati, a copiilor si a intregii familii, “numai mama sa nu fii” in Afganistan! Probabil ca viata de acolo a mamelor, intrece orice cosmar...

Afganistanul este cel mai rau loc din lume pentru femei.
De asemenea, alte opt tari din Africa se afla intre cele 10 tari de la coada clasamentului, cu cele mai oribile conditii pentru mame si pentru copiii lor.

In Afganistan, mamele au cu 200% sanse mai mari sa moara dand nastere, decat din cauza atacurilor cu bombe sau a diverselor conflicte armate care se petrec in regiune. Una din 11 femei afgane va muri la nastere din cauza complicatiilor si doar 14% dintre femeile care devin mame in Afganistan au avut parte de asistenta de specialitate.

Prin comparatie, in Norvegia, riscul mortii maternale este de 1 caz la 7,600 si aproape toate nasterile sunt supravegheate de o persoana specializata.In ce tara nu ti-ai dori sa fii mama?

In Romania, conform aceluias raport, o femeie din 2,700 este in pericol de a muri
din cauze maternale pe parcursul vietii ei, acesta fiind unul dintre cele mai mari scoruri in randul tarilor dezvoltate.

Citeste mai multe despre raportul organizatiei Salvati Copiii pe garbo.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.