Incepand cu 17 noiembrie 2011, pe piata comunitara vor fi puse in vanzare doar tigari cu tendinta redusa de aprindere.

  • Din 17 noiembrie vom fuma tigari care sa sting singure

Asociatia de Standardizare din Romania (ASRO) a adoptat in data de 10 martie 2011, ca standarde nationale, atat standardul de evaluare a tendintei de aprindere a tigaretelor, cerinta de securitate, cat si Metoda de incercare standardizata pentru evaluarea tendintei de aprindere a tigaretelor
, anunta Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor(ANPC).

Autoritatile de supraveghere a pietei din toate statele membre se vor asigura ca toate tigarile de pe piata comunitara vor fi sigure pentru consumatori si vor verifica respectarea standardelor mai sus mentionate, incepand cu data de 17 noimebrie.

Totodata, atat producatorii si importatorii de tigari, cat si vanzatorii cu amanuntul, au obligatia sa se asigure ca nu vor mai introduce pe piata tigari fara tendinta redusa de aprindere dupa 17 noiembrie 2011 si vor lichida stocurile existente inainte de data mentionata.

Desi productia acestui tip de tigari este mai costisitoare, acest lucru nu va afecta pretul tigarilor
, indica importatorii.

Finlanda este prima tara din Europa care a impus aceasta masura, pe 1 aprilie 2010, autoritatile fiind de parere ca astfel ar putea fi prevenite intre 15 si 20 de decese anual.

Tigara cu tendinta redusa de aprindere (RIP - Reduced Ignition Propensity) se stinge singura daca nu este fumata activ, inainte sa arda in intregime.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.