Peste 2200 de straini au obtinut anul trecut autorizatii de munca in Romania pentru posturi precum guvernanta, fotbalist sau lucrator in salubrizare. De ce isi doresc romanii o bona filipineza?

In acest moment, in Romania traiesc aproximativ 60.000 de imigranti, majoritatea cu rezidenta temporara. Cei mai multi straini care beneficiaza de viza permanenta sunt chinezii, turcii si sirienii.

Bonele, fotbalistii, lucratorii in salubrizare, bucatarii si constructorii domina topul profesiilor aflate la mare cautare in Romania. Potrivit statisticilor, anul trecut, numarul romanilor care isi doreau o bona din Filipine a crescut cu 40%, iar fata de 2009, numarul de autorizatii de munca emise pentru posturile de guvernante s-a triplat. Totodata, cluburile sportive au adus cu aproape 50% mai multi fotbalisti.

  • "Romanii nu stiu cum sa se poarte cu imigrantii"

Romanii "nu stiu cum sa se poarte cu imigrantii", a declarat pentru Gandul James Chukudi, un student din Nigeria. Acesta este de parere ca majoritatea romanilor ar vrea sa se poarte frumos cu strainii, insa nu sunt obisnuiti cu diversitatea culturala.

Tanarul a locuieste in Romania din 2006. De atunci, s-a confruntat cu romani care il injura pe strada, il scuipa sau nu-l primesc la meciul unei anumite echipe de fotbal pentru ca este de culoare. Acesta lucreaza in prezent pentru Crucea Rosie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.