Una dintre prioritatile MECTS este autorizarea sanitara a tuturor unitatilor de invatamant preuniversitar, una dintre conditii fiind existenta utilitatilor, peste 2.200 de lucrari fiind in executie, pentru care mai sunt necesare 2,5 miliarde de lei, potrivit Strategiei fiscale a Guvernului.

"In prezent se afla in diferite stadii de executie peste 2.200 de lucrari investitionale, inclusiv de asigurare cu utilitatia unitatilor de invatamant preuniversitar, pentru care restul de executat este de cca. 2,5 miiliarde de lei, care nu poate fi asigurat financiar integral datorita resurselor insuficiente ale bugetelor locale", se arata in documentul care include proiectiile macroeconomice ale Guvernului pentru perioada 2012-2014, obtinut de MEDIAFAX.

Din analiza datelor investitionale la nivel local, rezulta ca majoritatea obiectivelor si in primul rand cele amplasate in zone defavorizate, sarace sau in localitati mici, nu se pot realiza pe baza finantarii, in exclusivitate, din bugetele locale.

Astfel, prioritatile investitionale ale Ministrului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) vor avea in vedere, pentru domeniul invatamantului preuniversitar, alocarea de fonduri catre acele obiective care pot fi finalizate in 2011, indeosebi pentru scolile care au preluat elevi de la unitati de invatamant desfiintate sau comasate si ca tre unitati finantate direct de catre MECTS (palate si cluburi ale copiilor).

In ceea ce priveste programul Campusuri scolare, acesta va fi reanalizat pentru stabilirea necesitatilor majore.

Referitor la invatamantul preuniversitar, criteriile alocale prioritar vor viza universitatile de excelenta, investitiile privind spatiile de invatamant, spatiile de cazare si utilitatile, potrivit documentului citat.

Pentru perioada 2012 - 2014, MECTS are in vedere o crestere a cheltuielilor totale, precum si a procentului de investitii.

Astfel, pentru 2012, in bugetul de stat sunt estimate cheltuieli totale de 6.451 de milioane de lei (1.013 milioane de lei reprezentand investitii), pentru 2013 sunt estimate cheltuieli totale de 8.487 de milioane de lei (1.488 de milioane de lei - investitii), iar pentru 2013 valoarea cheltuielilor totale estimate creste la 8.677 de milioane de lei (1.335 de milioane de lei reprezentand investitii).

Citeste si:
Andreea Bălan și-a retras fiicele de la școala privată. De ce a...
Andreea Bălan și-a retras...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.