Pentru a intra in spiritul sarbatorilor pascale, iti propunem sa facem o trecere in revista a minunatelor traditii si obiceiuri romanesti legate de sarbatoarea Floriilor.
Duminica Floriilor, cunoscuta si sub denumirea de Duminica florilor sau a stalparilor, este una din cele mai mari si importante sarbatori care preced sarbatoarea Pastelui. Originile acestei sarbatori sunt stravechi, romanii inchinand aceasta zi zeitei Flora, o zeitate a vegetatiei si a primaverii. Odata cu asimilarea crestinismului, peste aceasta sarbatoare pagana a fost suprapusa sarbatoarea Intrarii Domnului in Ierusalim (Floriile). Pentru a intra in spiritul sarbatorilor pascale, iti propunem sa facem o trecere in revista a minunatelor traditii si obiceiuri romanesti legate de sarbatoarea Floriilor:
  • Duminica Floriilor este considerata o zi sfanta, o zi a florilor si a elementului vegetal in cultura populara romaneasca. In aceasta zi, crestinii aduc la biserica ramuri inmugurite de salcie ce urmeaza sa fie sfintite de catre preot in cadrul unei slujbe speciale. Salcia aminteste de ramurile de maslin cu care Iisus Hristos a fost intampinat la intrarea sa in Ierusalim. Totodata, salcia este o planta mult indragita de Maica Domnului, singurul arbust care s-a indurat sa o ajute pe Maica Domnului sa treaca apele unui rau. Drept rasplata, salcia a fost binecuvantata cu rod si fertilitate, primind de la Maica Domnului si darul de a nu arde niciodata. Salcia mai semnifica si biruinta vietii asupra mortii, dar si revenirea la viata a naturii intr-un mod vegetativ, scrie Garbo.

  • Cand slujba de Florii se termina si credinciosii sunt binecuvantati de preot, aceste ramuri de salcie sunt duse acasa si agatate in dreptul icoanelor. Fiind sfintite, au rol de protectie impotriva necuratului. De asemenea, in Muntenia si in Oltenia ramurii de salcie se pastreaza tot timpul anului in casa. Se spune ca apara casa si familia respectiva de foc, de vant, de grindina si boala. In schimb, pe meleagurile Moldovei si ale Bucovinei, salcia sfintita se plaseaza in exteriorul locuintei, agatata la streasina casei. Mai mult, in anumite zone ale tarii, copiii si animalele sunt atinse cu matisorii de salcie pentru a creste si inflori asemenea lor. Pe de alta parte, in alte zone femeile infig in pamantul insamantat proaspat aceste ramuri de salcie sau le agata de tulpinile pomilor fructiferi pentru ca acestia sa devina rodnici.

  • Un statut aparte in fata lui Dumnezeu il au si cei care se impartasesc in dimineata Floriilor. Se spune ca dorintele puse in gand in momentul apropierii de preot au mare trecere in fata lui Dumnezeu. In ziua de dinaintea Floriilor este bine sa-ti aerisesti cuverturile si tesaturile, dar si hainele. De asemenea, in anumite zone ale Banatului, dar si in Transilvania, in seara de dinaintea Floriilor, exista obiceiul ca fetele de maritat sa amplaseze la radacinile unui par o oglinda si o camasa alba. Aceste doua obiecte sunt considerate ca fiind extrem de eficiente in descantecele de iubire si sanatate. Ele pot fi recuperate de tinerele care le-au depus sub copac de indata ce soarele rasare. Se spune ca aceste obiecte capata insusiri magice si au puterea de a-l aduce aproape pe cel iubit…

Descopera mai multe traditii si superstitii de Florii pe Garbo.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.