Sute de rujuri, farduri si rimeluri interzise in UE din cauza continutului ridicat de crom si plumb au fost descoperite pe piata de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului.

Actiunea de control privind respectarea prevederilor legale pentru comercializarea produselor cosmetice a avut loc luna trecuta, ca urmare a neregulilor constate in urma unui control tematic, potrivit ANPC.

Au fost prelevate si analizate probe de produse cosmetice comercializate de operatori economici din judetul Ilfov, analizele efectuate determinand in compozitia cosmeticelor prezenta de metale grele, precum crom, plumb si cadmiu.

  • Rezultatul analizelor

Lip gloss "Chissa": crom determinat 1,3 mg/kg si plumb determinat 0,6 mg/kg.
Fard pentru obraz "Terracotta - Chissa": crom determinat 157,5 mg/kg si plumb determinat 6,7 mg/kg.
Fard pentru pleoape 12 culori "Baolishi": crom determinat 27,23 mg/kg si plumb determinat 14 mg/kg.

Fard pentru pleoape 12 culori "Baolishi": crom determinat 26,26 mg/kg, plumb determinat 12,5 mg/kg si cadmiu determinat 1,6 mg/kg.
Tus de ochi "Chissa": crom determinat 24 mg/kg si plumb determinat 2,8 mg/kg.
Mascara - Perfect Volume "Chissa": crom determinat 86 mg/kg.

Plumbul se afla in peste jumatate din rujuri, potrivit unui studiu realizat de Coalitia pentru Cosmetice Sigure din SUA. Aplicat de doua-trei ori pe zi, consumatorii sunt expusi la metal, prezentand mai multe riscuri: afectarea sistemului hormonal, probleme comportamentale, precum agresivitatea, de memorie si limbaj. Cei mai vulnerabili consumatori sunt copiii si femeile insarcinate, citeaza B365.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.