Coreea de Nord, Eritreea si Turkmenistanul cenzureaza cel mai inversunat presa. Romania stagneaza, la fel ca anul trecut, pe locul 70, cu vecini precum Paraguay si Congo.

Gaurile negre ale libertatii de expresie sint Coreea de Nord, Eritreea si Turkmenistanul. Concluziile apartin organizatiei Reporteri Fara Frontiere (RFF), care a facut, recent, public clasamentul mondial al libertatii presei care a monitorizat perioada 1 septembrie 2004 - 1 septembrie 2005. Asia si Orientul Mijociu conduc in topul celor mai cenzurate zone de pe glob. In tari precum Birmania, China, Iran sau Irak, represiunea autoritat ilor si violenta gruparilor armate indreptata impotriva presei ii impiedica pe jurnalisti sa se exprime in mod liber.

Fata de anul trecut, Statele Unite, locul 44, au pierdut peste 20 de pozitii, in principal din cauza jurnalistei Judith Miller si a masurilor judiciare care aduc atingere protejarii confidentialitatii surselor. Tot in declin se afla si Canada si Franta. Romania ocupa pozitia 70, la fel ca si anul trecut, insa cu un indice sporit: 16,7 fata de 17,38, cit avea anterior. Noua dintre tarile care si-au cistigat recent independenta se plaseaza intre primele saizeci in privinta libertatii de expresie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.