Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa constate calitatea de colaborator al fostei Securitati a actorului Ion Besoiu.

Surse din CNSAS au declarat ca Directia de investigatie a constatat ca Ion Besoiu a fost colaborator al fostei Securitati. Decizia de colaborare in cazul lui Ion Besoiu a fost data in luna martie, iar dosarul in care CNSAS cere constatarea calitatii de colaborator al Securitatii a actorului a fost inregistrat la Curtea de Apel Bucuresti - Sectia de contencios administrativ si fiscal in 4 aprilie.

Primul termen in procesul dintre CNSAS si Ion Besoiu a fost fixat de instanta pentru 12 septembrie. Contactat de MEDIAFAX, miercuri, Ion Besoiu a declarat: "Nu comentez inainte de pronuntarea instantei de judecata".

  • Toate panzele sus catre Securitate?

Ion Besoiu, in varsta de 80 de ani, este unul dintre cei mai talentati si cunoscuti actori ai scenei si filmului romanesc, care a devenit celebru odata cu rolul din filmul "Toate panzele sus", de Mircea Muresan.

Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu, dupa care s-a mutat la Bucuresti, unde a jucat la Teatrul Bulandra si a fost, ulterior, timp de 12 ani, directorul acestui teatru.

Si activitatea cinematografica a lui Ion Besoiu este impresionanta, printre filmele in care a jucat numarandu-se "Furtuna", "Neamul Soimarestilor", "Haiducii", "Rascoala", "Mihai Viteazul", "Ciprian Porumbescu", "Pacala", "Ion, blestemul pamantului, blestemul iubirii", "Ultima noapte de dragoste" si "Lumini si umbre".

In anul 2001, Ion Besoiu a fost declarat cetatean de onoare al orasului Sibiu, in care s-a nascut.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.