Comisia pentru Administratie publica a Camerei Deputatilor a adoptat, marti, cu amendamente, proiectul de lege privind cainii fara stapan, stabilind ca animalele vor fi tinute 30 de zile in adaposturi, dupa care autoritatile locale vor decide ce fac cu acestea - le sterilizeaza sau le eutanasieeaza.

Presedintele Comisiei, Sulfina Barbu, a precizat ca, in principal, a fost adoptata, cu 16 voturi "pentru" si 6 "impotriva", forma propusa de Comisie la acest proiect de lege astfel incat de problema cainilor fara stapan trebuie sa se ocupe autoritatile locale care sunt libere sa decida, prin hotarare de Consiliu, si sa returneze animalele in teritoriu, potrivit MEDIAFAX.

"In lege este stabilita obligativitatea ca, in 30 de zile, animalele fara stapan sa fie tinute obligatoriu in adaposturi si apoi, autoritatile locale sa stabileasca ceea ce vor face. Nu putem sa dam un cadru pentru fiecare autoritate locala. Ei sunt cei care decid ceea ce fac, pot sa-i returneze (cainii fara stapan –n.r.) in teritoriu, daca au posibilitatea sa faca lucru acesta. Dar, obligatoriu, trebuie sa-i sterilizeze, sa-i deparaziteze, sa fie marcati cateii, sa poata sa fie identificati, daca nu reusesc sa dea cea mai mare parte din aceste animale in adoptie", a precizat Barbu.

  • Sulfina Barbu a mai spus ca eutanasierea cainilor fara stapan este prevazuta doar in cazul animalelor batrane, agresive sau bolnave incurabil.

"Am trecut doar pentru animalele batrane, agresive si animalele care sunt bolnave incurabil, doar pentru acelea posibilitatea sa fie eutanasiate",
a adaugat Barbu.

Ea a mai spus ca s-a stabilit si un parteneriat al autoritatilor locale cu ONG-urile, pentru ca acestea din urma sa poate merge la fiecare administratie locala sa se implice si sa rezolve problemele. Potrivit Sulfinei Barbu, in proiect s-a prevazut si ca aceste servicii sa poata fi externalizate, concesionate, iar Guvernul, in termen de 60 de zile de la publicarea Legii in Monitorul Oficial, sa elaboreze normele de aplicare.

Legea a fost retimisa Comisiei de catre plen, dupa ce primise aviz pozitiv, cu modificari prin care decizia privind tratamentul aplicat cainilor fara stapan revenea autoritatilor locale, ceea ce facea posibila inclusiv eutanasierea animalelor. In forma initiala, legea prevedea doar posibilitatea eutanasierii cainilor bolnavi sau batrani, ceilalti urmand sa fie dusi in locurile de unde au fost ridicati dupa sterilizare si deparazitare.

Citeste si:
Accesorii pentru câini: sfaturi pentru a le alege cât mai bine!
Accesorii pentru câini:...

Deputatii din Comisie considera ca modificarile avizate, care dau posibilitatea autoritatilor locale sa decida ce sa faca in cazul cainilor fara stapan, sunt o solutie mai buna la problema cainilor comunitari. Potrivit acestora, autoritatile locale pot decide fie sterilizarea animalelor si propunerea spre adoptie, fie pastrarea lor in centre, fie eutanasierea dupa un anumit numar de zile. Totodata, legea da posibilitatea incheierii unor parteneriate intre autoritatile locale si ONG-urile de protectie a animalelor.

Dupa decizia Comisiei, mai multe ONG-uri de protectie a animalelor au organizat proteste.

  • Ziua animalelor fara stapan

Romanii s-au mobilizat astazi pentru a marca ziua dedicata compasiunii si actiunii pentru animalele fara stapan. Stop abandonului, adopta un prieten!

S-au organizat targuri de adoptii si programe de educare si constientizare in Bacau, Brasov, Botosani, Buzau, Bucuresti, Constanta, Cluj, Craiova, Galati, Pitesti, Iasi, Timisoara, Tecuci, Tulcea, Sibiu si Valcea.

Citeste si:
Deputat PSD: Proiectul privind parteneriatul civil va interzice...
Deputat PSD: Proiectul...

Scopul manifestelor a constituit informarea si constientizarea populatiei cu privire la efectele negative ale abandonului, responsabilitate si necesitatea actiunii in unitate.

In Timisoara au participat este 1000 de vizitatori la targul de adoptii organizat de Asociatia PetHope si ASMVT, fiind adoptate peste 80 de animale provenite din adaposturile locale. In cadrul actiunii organizate la Cluj-Napoca s-a derulat un program de conștientizare si educare a populatiei cu privire la importanta sterilizarii cainilor cu si fara stapan, fiind organziat si un targ de adoptii in cadrul caruia au fost luate acasa 15 animale.

Initiativele au fost sustinute de catre Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor si platforma online adoptiicaini.ro.

Citeste si: [VIDEO] Cel mai vinovat caine!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.