In diminetile de la sfarsitul lui octombrie, apa pune stapanire si pe trotuarele orasului

Se spune ca Venetia nu poate fi povestita sau descrisa, ci doar traita. Magia ei te intampina inainte de a apuca sa-i cunosti secretele, numai atunci cand privesti oamenii din jur: fete zambitoare, fascinate, curioase. Chiar pare ca acest oras a fost dedicat in totalitate iubirii, pentru ca indiferent de ce s-a intamplat sau s-ar putea intampla, odata ajuns aici iubesti viata.

Venetia este un punct de atractie pentru mii de turisti in orice moment al anului, dar toamna ii ofera un farmec special: la sfarsitul lunii octombrie si inceputul lui noiembrie, pentru cateva zile, strazile sunt inundate de ape.

Ceea ce inseamna o corvoada pentru locuitorii orasului devine o adevarata aventura pentru turisti. Pe masura ce vine fluxul, apa creste pe trotuare vazand cu ochii, ajungand in Piazza San Marco pana peste genunchi. Apa se retrage dupa-amiaza, cand multimea de porumbei repopuleaza piata pentru a ciuguli cate ceva de la turisti.

In timpul fluxului, autoritatile improvizeaza niste pontoane pe care oamenii se pot deplasa in sir indian. Cei mai curajosi si nerabdatori se pot avanta prin apa pentru a ajunge mai repede la destinatie.
Fenomenul flux-reflux aduce avantaje si comerciantilor, mai ales daca sunt aprovizionati cu cizme din cauciuc - al caror pret ajunge la 30 de euro - sau cu... inlocuitoare. Mai exact, doi saci mari din plastic, similari celor pentru gunoi, prinsi peste genunchi cu un snur. Talpa este de plastic, dupa modelul sandalelor romane. Varianta economica, recomandata celor cu un sistem imunitar solid, este si cea mai la-ndemana: pantofii la pachet si umblatul in picioarele goale.

Daca temperaturile nu scad sub 15 grade Celsius, apa este suportabila si nu exista multe riscuri de imbolnavire, mai ales atunci cand este insorit. Veti descoperi astfel placerea de a manca un sandvici cu picioarele-n apa, de a face cumparaturi si de a te plimba in voie fara sa atragi priviri mirate.

Peste 100 de insule

O plimbare cu "vaporetto" pe canal nu trebuie sa lipseasca din itinerariul turistului "venetian", cel putin de la Piazza Roma pana la Piazza San Marco, oaza unor monumente superbe. Aceeasi distanta poate fi strabatuta apoi pe jos, de-a lungul stradutelor-labirint, pentru a avea ragazul de a admira palatele si casele in toata splendoarea lor. Ocazie cu care puteti gusta inghetata senzationala din care nu te mai poti opri din mancat. O seara ideala se incheie cu o plimbare in gondola.

Venetia este un orasel relativ mic, construit pe un arhipelag de peste 100 de insule. In cel mult doua zile, ai putea spune ca ai vazut tot ce se putea, dar pentru a te lasa coplesit de frumusetea locului sunt necesare cel putin trei-patru zile.

Piazza San Marco. Centrul Venetiei turistice, cu Basilica San Marco, ce poarta numele evanghelistului ale carui moaste au fost recuperate de venetieni din Alexandria, in secolul al IX-lea. Palatul Dogilor. Resedinta oficiala a dogilor si sediul guvernului in timpul republicii. Palatul ilustreaza puterea Venetiei din perioada sa de glorie. In Sala Marelui Consiliu poate fi admirata colectia de arta ce cuprinde opere ale lui Tintoretto si Veronese. In apropiere, se afla fosta inchisoare ducala, legata de palat printr-un pod numit "Puntea Suspinelor". Galleria dell’Accademia. Adapostita de fosta Scuola della Carita, expune o valoroasa colectie de picturi venetiene apartinand pictorilor: Bellini, Tizian, Tintoretto, Veronese, Guardi.

La Locanda Di Orsaria, 3 stele

Cladirea dateaza din secolul al VI-lea, cand era locuinta unui capitan din Republica Serenissima. Situata la doar 100 de metri distanta de gara, pe aceeasi parte a malului, ofera o calda ospitalitate oricui ii trece pragul. O noapte intr-o camera de doua persoane, mobilata cu eleganta secolului al XVIII-lea, costa intre 80 si 210 euro, in functie de sezonul ales, si poate ajunge la 330 de euro pentru o camera de cinci persoane.

- cazare ***
- masa *****
- acces in oras *****
- acces la zone de cumparaturi *****
- practicarea sportului -
- facilitati pentru copii *
- media ***


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.