Incepand de astazi, cetatenii cu domiciliul in Targu Mures si sectoarele 2 si 6 din Bucuresti vor putea sa isi achite online taxele, impozitele si amenzile

Serviciul este disponibil prin intermediul sistemului national ghiseul.ro, a anuntat ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme.

Portalul rezolva mai multe probleme in acelasi timp, atat ale cetatenilor, cat si ale administratiilor locale, prin siguranta si rapiditate in ceea ce priveste plata taxelor si impozitelor. "Cozile interminabile de la ghisee vor fi astfel de domeniul trecutului, iar timpul alocat platilor si stresul cetatenilor se reduce considerabil", a spus Valerian Vreme in cadrul unei conferinte, potivit MEDIAFAX.

  • Care sunt primii beneficiari?

Platforma va fi extinsa in acest an in cat mai multe administratii locale, urmand ca in 2012 acestea sa fie acoperite in totalitate.

In prima etapa, in sistem vor intra orasele cu peste 150.000 de locuitori. A doua etapa va include inregistrarea oraselor cu pana la 150.000 de locuitori, iar ulterior, in cel mult alte sase luni, va urma integrarea comunelor si a institutiilor publice nevizate in primele doua etape
.

Sistemul este foarte usor de implementat de catre orice administratie locala: primariile trebuie doar sa se inroleze in sistem din proprie initiativa sau la solicitarea cetatenilor pe care ii reprezinta. Denumit Sistemul national electronic de plata online a taxelor si impozitelor utilizand cardul bancar (SNEP), ghiseul.ro este administrat si operat de Centrul National de Management pentru Societatea Informationala (CNMSI), institutie aflata in subordinea MCSI.

Pentru efectuarea unei plati, cetateanul va accesa SNEP printr-un user si o parola, pe care le va primi de la administratia locala.

Prima plata prin intermediul ghiseul.ro a fost efectuata de o persoana din sectorul 2, care a achitat online impozitul pe locuinta, in cuantum de 180 lei. "Am solicitat Primariei Sectorului 2 un user si o parola si cu ajutorul acestora, plus cardul bancar, am achitat impozitul pe locuinta", a declarat Marilena Ciurea.

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

  • Cat te costa plata online?

Legislatia prevede un comision maxim de 2% din valoarea transferului, dar nu mai mult de 30 de lei. Spre exemplu, in Targu Mures, comisionul se ridica la 1,8%. Datele cu caracter personal ale cetatenilor raman confidentiale, siguranta platilor efectuate astfel fiind confirmata de MasterCard si Visa.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.