Cercetatorul si exploratorul Teodor Negoita, primul roman care a ajuns la Polul Nord, a murit la varsta de 64 de ani, miercuri, la Bucuresti, a declarat presedintele Academiei Romane, Ion Haiduc.

Presedintele Academiei a precizat, pentru MEDIAFAX, ca a fost anuntat de Institutul Roman de Cercetari Polare, al carui director era Teodor Negoita, si, de asemenea, de Biroul de la Bruxelles al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica.

Haiduc a mai spus ca Academia l-a sprijinit pe Teodor Negoita in activitatea lui si l-a propus pentru o decoratie nationala Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Comandor, pe care a si obtinut-o din partea Administratiei Prezidentiale in 2008. Haiduc a adaugat ca el insusi i-a inmanat decoratia lui Negoita anul trecut.

  • Teodor Negoita, nascut la 27 septembrie 1946, in Sascut, judetul Bacau, a fost cercetator, explorator polar si speolog, potrivit site-ului Institutului Roman de Cercetari Polare.

Absolvent al Facultatii de Chimie Industriala din Iasi (1973), doctor in stiinte chimice, initiatorul Programului Roman de Cercetari Polare (1987) a participat la 14 expeditii in Arctica si Antarctica si este singurul roman care a atins Polul Nord, in anul 1995.

Totodata, Teodor Negoita a fondat prima statie romaneasca permanenta de cercetare si explorare din Antarctica (Statia Law-Racovita), pe care a inaugurat-o in 2006 si a condus-o. Baza Romana de Cercetari Antarctice Law-Racovita a fost oferita Romaniei de catre Divizia Antarctica Australiana.

A fost directorul Institutului Roman de Cercetari Polare din 1994 si presedintele Fundatiei Antarctica Romana din 1996, reprezentantul Romaniei la Tratatul Antarctic din 1997, in Comitetul Stiintific de Cercetari Antarctice si Consiliul Managerilor Programelor Nationale Antarctice din 1998.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.