In prezent, metoda de depistare precoce a cancerului de col uterin este examenul citologic. Totusi, testul Papanicolau prezinta si puncte slabe.

  • Modificari precanceroase, in ciuda rezultatelor Papanicolau normale

In multe tari, in prezent, metoda de depistare precoce a cancerului de col uterin este examenul citologic. Totusi, testul Papanicolau prezinta si puncte slabe, analizele citologice fiind subiective in cea mai mare parte, si eficiente doar daca sunt efectuate la intervale de timp relativ scurte.

“Cel mai mare neajuns il reprezinta nivelul scazut de sensibilitate, dupa cum a demonstrat un studiu al institutului american de sanatate Kaiser Permanente, in care 32% dintre carcinoamele cervicale invazive sunt asociate cu rezultate fals-negative la testul Papanicolau”
, a declarat dna. Dr. Mihaela Badea, Managing Director, Micomi.

Potrivit studiului ATHENA (Addressing THE Need for Advanced HPV Diagnostics), 1 din 10 femei in varsta de cel putin 30 de ani, testate HPV 16/18 pozitiv prin metode moleculare, au prezentat modificari precanceroase la nivelul colului uterin, in ciuda rezultatelor Papanicolau normale, anunta Roche Romania.

  • Pentru screening-ul molecular si genotiparea automata a virusului Papilloma uman, Roche lanseaza platforma cobas® 4800

Prin metoda screening-ului molecular sunt vizate 14 tipuri de HPV cu grad crescut de risc, indeosebi genotipurile 16 si 18. Aceste tipuri sunt responsabile pentru aproximativ 70% din carcinoamele de col uterin. Tipurile de HPV cu risc crescut sunt asociate si cu alte cancere anogenitale, precum si cu cancere de gat si cap, atat la femei cat si la barbati.

Unele tipuri de HPV de risc scazut (de exemplu 6 si 11) sunt cauza condiloamelor genitale la ambele sexe. In asociere cu testarea HPV, sunt disponibile si teste de depistare a Chlamiia trachomatis si Neisseria gonorrhoeae, doua infectii serioase din sfera sexuala, ce intereseaza ambele sexe
.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.