Doua treimi dintre europeni ar fi de acord sa faca "un compromis" in ceea ce priveste dimensiunea masinii personale daca acest lucru ar duce la scaderea emisiilor poluante, releva un studiu Eurobarometru realizat la cererea Directiei Generale pentru Mobilitate si Transport a Comisiei Europene.

Conform studiului dat publicitatii joi, majoritatea europenilor "se declara dispusi sa faca unele compromisuri cu privire la pretul si caracteristicile autoturismelor pe care le detin, pentru a reduce emisiile nocive".

Sondajul, realizat in toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE), a aratat ca in jur de doua treimi dintre soferii europeni ar fi gata sa accepte si un compromis "cu privire la viteza masinii" pentru a reduce emisiile.

"Majoritatea utilizatorilor de autoturisme intervievati (66%) au afirmat ca ar putea accepta un compromis privind dimensiunea masinii pentru a reduce emisiile, iar 62% dintre ei unul in ce priveste autonomia masinii. Peste jumatate (60%) dintre cetateni ar fi, de asemenea, dispusi sa plateasca mai mult pentru autoturismul lor daca acest lucru ar contribui la reducerea emisiilor
", se arata intr-un comunicat de joi al Comisiei Europene.

Conform aceluiasi studiu, jumatate dintre europeni ar fi de acord ca actualele scheme de taxare pentru masini sa fie schimbate cu unele noi, care sa tina cont de utilizarea efectiva a autovehiculelor.

  • Transportul in comun, o alternativa?

Intrebati de ce nu folosesc transportul in comun, aproape trei sferturi dintre europeni afirma ca deplasarea cu masina este mai practica, ei renuntand la transportul public din cauza lipsei legaturilor, in timp ce aproape doua treimi au denuntat "frecventa prea mica" cu care circula mijloacele de transport in comun. Incertitudinea asociata cu utilizarea transportului public a fost si ea unul dintre neajunsurile indicate de peste jumatate dintre subiecti.

  • Ce te-ar convinge sa renunti la masina?

Intrebati ce i-ar putea convinge sa foloseasca transportul in comun in locul masinii personale, in jur de doua treimi dintre respondenti sustin ca un schimb intre mijloacele de transport mai facil ar fi oportun, in timp ce peste jumatate si-ar dori fie o mai buna informare privind orarul, fie chiar posibilitatea de a cumpara, online, un singur bilet pentru toate mijloacele de transport.
Citeste si:
Campionii mediului își mai pot înscrie proiectele la Gala Green...
Campionii mediului își mai...

Sondajul a fost realizat pe un esantion de 25.570 de cetateni din toate cele 27 de state membre.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.