Norul de particule radioactive format in urma accidentului nuclear de la Fukushima ajunge in Romania, fiind depistat deasupra Frantei.

Desi expertii si oficialii romani dau asigurari ca nu exista riscuri de contaminare radioactiva pentru populatie, romanii cumpara sustinut iodura de potasiu din farmacii. Ministerul Sanatatii avertizeaza ca exista risc de intoxicatie, in lipsa recomandarilor medicale, potrivit Gandul.

  • Ce spun expertii?

Ionel Bucur, directorul CNE Cernavoda, sustine ca in momentul in care norul radioactiv va ajunge deasupra Romaniei se inalta mult prea mult pentru ca particulele radioactive sa ajunga pe pamant in forma concentrata, periculoasa: "Norul urca continuu si va iesi din atmosfera, pana ce va ajunge in dreptul nostru", a spus acesta.

"Nu exista absolut niciun pericol radioactiv pentru populatie"
, a dat asigurari si Lucian Biro, expert in securitate nucleara.

  • Goana dupa iodura!

Intre timp, farmaciile au epuizat deja stocurile de iodura de potasiu. "Avem cereri, dar degeaba. Pentru noi ar fi fost bine sa putem lua aceste pastile, pentru ca ne-ar creste vanzarile, dar depozitele sunt goale. Nu ne-au trimis nimic. Exista iodura de potasiu numai la Cernavoda", a declarat, pentru MEDIAFAX, un farmacist, angajat al lantului Sensiblu.

Farmacistii spun ca oamenii nu stiu cum sa foloseasca aceste pastile si nici care sunt efectele adverse, dar prefera sa isi faca "stocuri preventive" de iodura.

Specialistii in sanatate publica au sustinut ca pentru cea mai mare parte a persoanelor administrarea iodurii de potasiu din circuitul farmaceutic este inutila, deoarece pastilele respective nu contin iod suficient pentru blocarea tiroidiana. Dimpotriva, consumul de tablete fara indicatia medicului comporta riscuri prin reactii adverse nedorite si intoxicatii "voluntare" cu iod.

Citeste si: Cseke Attila: Vom lua iodura de potasiu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.