Romania nu este afectata de cresteri ale radiatiilor cu provenienta din Japonia, ca urmare, Ministerul Sanatatii atrage atentia ca nu se justifica un consum al tabletelor de iodura de potasiu.

Documentul, intocmit de specialistii in sanatate publica, mai arata ca, administrarea preventiva a iodului non-radioactiv este recomandata medical numai in momentul constatarii expunerii prin inhalarea aerului contaminat cu iod radioactiv.

Ca urmare, Ministerul Sanatatii atrage atentia populatiei ca nu se justifica un consum al tabletelor de iodura de potasiu, fara indicatie medicala si in absenta expunerii dovedite prin inhalare a iodului radioactiv.

Specialistii in sanatate publica arata ca, pentru cea mai mare parte a persoanelor, achizitionarea, in aceste zile, a tabletelor de iodura de potasiu din circuitul farmaceutic deschis, este inutila deoarece acestea nu contin iod suficient pentru blocarea tiroidiana.

Mai mult, exista persoane pentru care terapia este nerecomandata, iar consumul de tablete fara indicatia medicului comporta riscuri prin reactii adverse nedorite si intoxicatie „voluntara” cu iod.

In caz de necesitate, Ministerul Sanatatii va realiza procesul de administrare preventiva a iodului non-radioactiv in mod organizat, in functie de recomandarea personalului medical.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.