Spanacul si laptele expuse radiatiilor in Japonia pot fi consumate, a dat asigurari un purtator de cuvant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) pentru Asia si Pacific.

"Trebuie sa subliniem ca o expunere de scurta durata la niveluri ridicate de radiatii depistate la spanacul contaminat nu presupune riscuri pentru sanatate pe termen scurt", afirma Peter Cordingley, potrivit MEDIAFAX.

"Acelasi lucru se intampla si cu laptele, acesta nu prezinta riscuri pentru sanatate"
, a adaugat el.

Purtatorul de cuvant a adaugat ca descoperirea spanacului contaminat la 120 de kilometri de centrala avariata de la Fukushima a fost "neasteptata".

Dar el a asigurat ca autoritatile japoneze au reactionat in mod adecvat si au cerut populatiei sa nu se panicheze.

OMS supravegheaza situatia, a adaugat purtatorul de cuvant, apreciind ca Ministerul japonez al Sanatatii a fost transparent pe tema alimentelor contaminate.

Autoritatile japoneze au anuntat luni ca au interzis vanzarea de lapte si doua tipuri de legume verzi cultivate in patru prefecturi situate in apropiere de centrala nucleara Fukushima. Motivul este nivelul anormal de radioactivitate, care nu prezinta insa riscuri pentru sanatate, au precizat acestea.

  • Vanzarile de lapte si legume produse in apropiere de Fukushima au fost suspendate

Laptele si unele legume provenind din patru prefecturi situate in apropierea centralei nucleare de la Fukushima au fost interzise la vanzare din cauza nivelul de radioactivitate, anunta purtatorul de cuvant al Guvernului japonez, citat de AFP.

"Au fost depistate niveluri anormale de radioactivitate in lapte, spanac si kakina", o leguma japoneza, a declarat Yukio Edano. "Nivelul de radioactivitate nu reprezinta un pericol pentru sanatatea oamenilor", a precizat oficialul guvernamental, cerand populatiei sa ramana calma.

Guvernul le-a ordonat autoritatilor din patru prefecturi din nord-est - Ibaraki, Tochigi, Gunma si Fukushima - sa suspende vanzarea acestor legume. In Fukushima este interzisa si vanzarea laptelui local.

Citeste si:
Bilanț negru după cutremurul din Japonia. Numărul morților a ajuns...
Bilanț negru după cutremurul...

Urme de iod radioactiv au fost depistate sambata in apa de la robinet la Tokyo si in imprejurimi. De asemenea, un nivel radioactiv care depasea de trei ori limita legala a fost inregistrat in apa dintr-un sat situat la 40 de kilometri de centrala de la Fukushima.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.