Se vantura tot mai mult ideea prescriptiei pentru crimele din decembrie 1989. Pentru infractiunea de omor calificat pedeapsa maxima este de 15 ani. Termenul de prescriptie este tot de 15 ani. Daca in cursul urmaririi penale apar aspecte care sunt de natura a fi aduse la cunostinta partilor, respectiv a invinuitilor, se intrerupe cursul prescriptiei si de la data intreruperii curge un nou termen. Dar, oricate intreruperi se vor efectua, termenul de prescriptie nu poate depasi pedeapsa prevazuta de lege plus jumatate din ea - deci 15 + 7 ani si 6 luni. Exista si fapte imprescriptibile, cum este cea de tratamente neomenoase, unde intra cam toate faptele din decembrie '89 si 1990.
Intreruperea prescriptiei pentru unul ii afecteaza pe toti cei implicati in savarsirea infractiunii respective. Oricum statul de drept n-a functionat iar Justitia a fost chiar la cheremul principalilor vinovati. Macar daca s-ar da drumul la dosare!


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.