O prima versiune a "Sarutului" lui Constantin Brancusi, realizata in 1907, va fi scoasa la licitatie la inceputul lunii noiembrie de casa Christie's din New York, alaturi de alte 13 opere de arta din colectia Edward R. Broida. Potrivit site-ului casei de licitatie, citat de Mediafax, lucrarea brancusiana, estimata la 3-4 milioane de dolari, este recunoscuta drept un moment de rascruce in cariera artistului. Brancusi insusi a spus ca sculptura a reprezentat pentru el "drumul spre Damasc".

Ea a deschis o tema longeviva ce a dat nastere la alte versiuni de valoare pe parcursul a patru decenii. Influentat la inceput de Rodin, Brancusi isi afirma din 1907 autonomia artistica. Lucrarea scoasa la licitatie este una dintre primele la care Brancusi a folosit tehnica taierii directe.

Constituita in ultimii 30 de ani, colectia Edward R. Broida cuprinde opere de arta remarcabile din secolul XX. Broida a inceput sa colectioneze lucrari la sfarsitul anilor '70, dupa ce s-a imprietenit cu artistul Philip Guston. Un numar de 14 opere din aceasta colectie, estimate la o valoare totala de peste 35 de milioane de dolari, vor fi scoase la licitatie pe 1 si 8 noiembrie. In afara de sculptura brancusiana, colectionarilor li se ofera, printre altele, "Homage to Matisse" (1954) de Mark Rothko, "Zone" si "The Mirror" de Philip Guston si "Washington Wall" de Franz Kline. Anul acesta, cel mai mare pret inregistrat la vreo licitatie a Casei Christie's este cel obtinut de o sculptura, "Pasare in spatiu", de Brancusi: 27,4 milioane de dolari.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.