Rectori trecuti de virsta legala conduc universitati particulare fara a fi recunoscuti de Ministerul Educatiei si refuza sa iasa la pensie. Ambitia lor pune in pericol diplomele a 15.000 de absolventi, pe motiv ca sint semnate de rectori certati cu legea.

Patru universitati particulare sint conduse de rectori contestati de Ministerul Educatiei deoarece au depasit virsta legala de pensionare. Ambitia rectorilor de a ramine in functii pune in pericol diplomele a 15.000 de studenti.

Rectorii trecuti de 70 de ani nu au renuntat la functiile de conducere, chiar daca nu au primit confirmarea de la Ministerul Educatiei. In aceasta situatie se afla Aurel Bondrea, rector la Universitatea "Spiru Haret", Ion Smedescu, de la Universitatea Romano-Americana, Momcilo Luburici, de la Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir" si Ion Spanulescu, de la Universitatea Hyperion. "Alegerea acestor profesori in functia de rector nu a fost recunoscuta de catre Ministerul Educatiei, cei patru avind peste 70 de ani, depasind virsta legala de pensionare care este de 65 de ani", spune Ion Ciuca director pe invatamintul universitar in cadrul Ministerului Educatiei.

"Diplomele de absolvire au o problema"

Incapatinarea rectorilor de a-si pastra functiile de conducere si dupa implinirea a 70 de ani poate crea probleme studentilor care au absolvit cele patru universitati particulare. "Anul acesta au absolvit aproximativ 15.000 de studenti la aceste universitati. Chiar daca universitatile sint acreditate, diplomele de absolvire au o problema si anume nu au acoperire, fiind semnate de acesti rectori. Ministrul Educatiei nu recunoaste rectorii care semneaza acele diplome. Oricine poate sa-i faca rau unui absolvent, punind la indoiala aceste diplome", afirma directorul Ion Ciuca. Atit Ministerul Educatiei, cit si Consiliul National pentru Evaluare si Acreditare Academica (CNEAA) au trimis notificari rectorilor sa se puna in rind cu legea. "Nu au luat in considerare notificarile noastre si toti au intentat procese. Dar legea este una pentru toti nu se face nici o deosebire: dupa 70 de ani trebuie sa se pensioneze", spune Ioan Mihailescu, presedintele CNEAA.

"Nu am iesit la pensie, desi am 75 de ani"

Rectorii in cauza fie sustin ca legea e in favoarea lor, fie nu vor sa comenteze. Rectorul Universitatii "Spiru Haret", Aurel Bondrea, recunoaste ca are 75 de ani, dar argumenteaza ca legea nu prevede criteriu de virsta pentru functiile de conducere. "Eu sint profesor titular si rectorul universitatii si nu am iesit la pensie, desi am 75 de ani. Nici o lege nu prevede criteriul de virsta pentru functiile de conducere", spune Aurelian Bondrea, care considera ca "totul este legal".

"Am hotarire judecatoreasca ce anuleaza decizia Ministerului Educatiei si nu este de la orice judecatorie, ci de la Curtea Suprema de Justitie", spune Bondrea. Insa Ministerul Educatiei il contrazice. In 2004, Universitatea "Spiru Haret" a inaintat proces pentru neconfirmarea ca rector a lui Aurel Bondrea, dar nu a cistigat. "Anul acesta universitatea a facut recurs, iar pe 14 noiembrie avem termen de prezentare", afirma Ionela Minulescu, seful Departamentului juridic din cadrul ministerului. Ceilalti rectori trecuti de 70 de ani au ezitat sa comenteze situatia in care se afla. "Sunati la rectorat, va rog", ne-a declarat Ion Spinulescu, rectorul de la Universitatea Hyperion care a implinit in acest an 72 de ani.

124 de profesori trecuti de 70 de ani

In universitatile de stat din toata tara exista 1.250 de asistenti, sefi de lucrari, conferentiari si profesori universitari care au peste 65 de ani si nu s-au pensionat. Dintre acestia, 124 au peste 70 de ani. Printre universitatile care au cele mai multe cadre didactice in virsta se numara Universitatea Politehnica din Bucuresti, Universitatea din Bucuresti, Academia de Studii Economice, dar si Universitatea "Transilvania" din Brasov.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.