Proiectul de lege care stabileste modalitatea de reducere a cheltuielilor bugetare la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), inclusiv prin reducerea numarului de personal, a fost aprobat, luni, de Guvern si transmis Parlamentului spre dezbatere in procedura de urgenta.

Bugetul Ministerului Administratiei si Internelor pentru acest an este de aproximativ 1,7 miliarde de euro, respectiv 1,38% din PIB, acesta prevazand totodata si disponibilizarea a 18.000 de angajati in 2011, in doua etape.

  • Potrivit bugetului, in prima parte a acestui an vor fi disponibilizati peste 7.900 de angajati, numarul de salariati ai MAI ajungand astfel la aproximativ 141.000.
  • In a doua parte a acestui an, alti 10.000 de angajati din structurile de ordine publica vor fi disponibilizati, pentru a face economii la cheltuielile de personal, conform aceluiasi document.

MAI afirma, la sfarsitul lunii decembrie, ca trebuie sa implementeze masuri de redimensionare a numarului de posturi ocupate de politisti, cadre militare, soldati si gradati voluntari, functionari publici si personal contractual, Romania avand o medie de 500 de lucratori la 100.000 de locuitori, cu 25% peste media european, scrie MEDIAFAX.

Ministerul Administratiei si Internelor a supus, la acea vreme, dezbaterii publice proiectul Legii privind unele masuri speciale pentru reducerea cheltuielilor bugetare la nivelul MAI, care cuprinde si criteriile pentru micsorarea numarului de posturi de personal.

In expunerea de motive pentru adoptarea proiectului de lege se arata ca programul anticriza - sustinut de Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala - reprezinta pentru Romania mecanismul care va conduce la normalizarea conditiilor financiare menite sa inverseze dezechilibrele economice si sa pregateasca redresarea economica.

Astfel, cheltuielile bugetare ale MAI vor fi reduse de la 1,74% din PIB (8,9 miliarde de lei) in 2010, la 1,38% din PIB (7,5 miliarde de lei) in 2011, la 1,24% din PIB (7,4 miliarde de lei) in 2012 si la 1,17% din PIB (7,7 miliarde de lei) in 2013.

Citeste si:
Cîțu: Nu este vorba de concedieri la Ministerul Economiei; se...
Cîțu: Nu este vorba de...

In acelasi timp, spunea MAI, rationalizarea cheltuielilor publice nu trebuie sa afecteze calitatea serviciilor publice furnizate, cresterea eficientei politicilor publice constand in asigurarea unor servicii publice de cat mai buna calitate in conditiile unor costuri cat mai reduse.

Incepand cu trimestrul II al anului 2010, in MAI a fost demarat un amplu proces de "modernizare si eficientizare structurala" avand la baza principiile descentralizarii, debirocratizarii si eficientei, obiectivul major al acestui proces fiind cresterea capacitatii operationale a structurilor componente ale MAI. Realizarea acestui obiectiv se fundamenteaza pe reducerea nivelurilor ierarhice, diminuarea ponderii structurilor de suport si intarirea zonelor operative, scurtarea timpului de luare si transmitere a deciziilor, precum si a timpilor de reactie, explica MAI.

Citeste si:
Companii aeriene din SUA concediază angajații din cauza crizei
Companii aviatice din SUA...

Astfel, in privinta numarului lucratorilor din sectorul de ordine publica, statul roman ocupa o pozitie care-l situeaza mult peste media existenta in statele de comparatie: Romania are o medie de aproximativ 500 lucratori la 100.000 locuitori, cu 25 la suta peste media europeana, care este de aproximativ 400 lucratori la 100.000 locuitori.

Toate acestea, in conditiile in care prin eforturi bugetare insemnate, dar si prin atragerea unor fonduri externe semnificative, in ultimii ani a avut loc o imbunatatire a gradului de dotare si o diversificare a mijloacelor tehnice specifice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.