Romanii nu merg la psiholog, intrucat psihoterapia nu este decontata de CNAS Romanii care sufera de depresie, una dintre cauzele care duce anual la cresterea alarmanta a ratei sinuciderilor, nu se prezinta la psiholog si nu au acces la servicii de psihoterapie pentru ca nu sunt decontate de CNAS, ceea ce incalca Rezolutia Parlamentului European privind sanatatea mintala.

"In Romania, cei care sufera de depresie nu se prezinta la psiholog si nu au acces la servicii de psihoterapie pentru ca acestea nu sunt decontate de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate", potrivit purtatorului de cuvant al Colegiului Psihologilor, Iulian - Laurentiu Stefan.

Psihologii amintesc Raportul INML conform caruia, in Romania, sinuciderile reprezinta 25% din totalul mortilor violente (necauzate de boli), aproape la fel de multe ca decesele survenite in urma accidentelor rutiere
(28%), relateaza MEDIAFAX.

"Cu toate ca statisticile nationale indica o crestere alarmanta a cazurilor de depresie, precum si a altor tulburari psihice grave, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) nu deconteaza sedintele de psihoterapie realizate de catre psihologi, punand in pericol sanatatea mintala a populatiei Romaniei", a sustinut purtatorul de cuvant.

  • Romania incalca Rezolutia Parlamentului European privind sanatatea mintala


Potrivit acestei rezolutii, adoptate in 19 februarie 2009, sinuciderea ramane o cauza majora a mortii premature pe continent, numarul deceselor in UE ridicandu-se la peste 59.000 pe an. In noua din zece cazuri, aceasta este precedata de evolutia unor tulburari psihice.

Documentul Parlamentului European mai prevede ca depresia reprezinta una dintre cele mai frecvente si mai grave tulburari psihice, care conduce anual la cresterea alarmanta a ratei sinuciderilor si a tentativelor de sinucidere. Pentru prevenirea depresiei si a sinuciderii, statele membre sunt obligate sa garanteze tratamentul psihoterapeutic, in conditii nediscriminatorii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.