Sapte dintre cei 20 de membri ai Staborului care functioneaza in cadrul primului Tribunal al romilor, inaugurat la Sibiu, au participat, luni, la prima sedinta publica si au avut pe ordinea de zi doua cauze, una fiind legata de impartirea unei salbe intre un barbat si cumnatul sau.

Prima sedinta publica a unui Stabor al romilor a avut loc luni, imediat dupa inaugurarea primului Tribunal al romilor din Romania, si a fost condusa de fiul autointitulatului rege al romilor Florin Cioaba, Dorin Cioaba, care este presedintele Tribunalului romilor din Sibiu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Pe ordinea de zi a sedintei au fost trecute doua cauze ale unor familii din judetele Sibiu si Valcea, una dintre ele fiind amanata din cauza ca una dintre parti nu era prezenta in sala de judecata.

In cealalta cauza, doi cumnati s-au prezentat in fata Staborului pentru a imparti o salba.

Nicolae Mihai i-a cerut cumnatului sau, Gheorghe Mihai, o salba pe care mama sa ar fi trebuit sa i-o lase mostenire, in conformitate cu traditia etniei, dar a lasat-o cumnatului sau.

In timp ce reclamantul sustinea ca salba avea 35 de banuti de aur a cate 14 grame, paratul sustinea ca a fost vorba doar despre cinci astfel de banuti, pe care i-a vandut pentru a plati cheltuielile de inmormantare ale batranei, cheltuieli pe care fiul ei a refuzat sa le plateasca.

Dupa ce au ascultat declaratiile celor doi, membrii Staborului, coordonati de presedintele Tribunalului romilor, Dorin Cioaba, au cerut partilor implicate in proces sa propuna cate doi martori, care vor fi citati pana la urmatorul termen, fixat pentru 28 martie.

Dorin Cioaba a spus ca nici el si nici membrii Staborului nu judeca aceste cauze care li se prezinta, ci incearca sa ii impace pe membrii etniei.

"Noi nu suntem judecatori, pentru ca nu avem voie sa judecam. Judecator este doar Dumnezeu. Noi spunem: noi nu va judecam, noi va impacam si acest lucru este foarte important. Noi vrem sa cautam o cale de mediere a conflictelor", a declarat Dorin Cioaba.

Romii din Romania au tribunal!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.