Numarul de imbolnaviri cauzate de infectii respiratorii acute si de gripa a crescut in ultima saptamana, depasind valorile maxime asteptate, absenteismul in unitatile scolare fiind de 7,7% in scoli si de 5,7% in licee, informeaza, miercuri, Ministerul Sanatatii.
In saptamana 14 - 20 februarie, analiza incidentei numarului de imbolnaviri datorate infectiilor respiratorii acute si gripei a relevat o tendinta de crestere, fiind depasite valorile maxime asteptate, conform raportului transmis la Ministerul Sanatatii de catre Centrul National de Boli Transmisibile, scrie MEDIAFAX.

In perioada mentionata au fost inregistrate 118.432 cazuri de infectii acute respiratorii, cu 21,5% mai multe comparativ cu cele inregistrate in saptamana precedenta. Au fost confirmate cu laboratorul 83 cazuri de gripa (40 de tip AH1N1 si 43 de tip B) din totalul de 381 inregistrate de la debutul sezonului (octombrie 2010). Cele mai multe au fost inregistrate in Arad si Prahova (cate 12 cazuri), in Bucuresti (11), in Iasi 10 si Hunedoara 6.

De asemenea, doua persoane au murit in urma imbolnavirii de gripa de tip AH1N1. Este vorba de un barbat de 41 de ani din Bucuresti si o femeie de 29 de ani, din Cluj, insarcinata in 19 saptamani.

  • Ratele de absenteism din unitatile scolare au inregistrat niveluri crescute fata de saptamana precedenta, ajungand in scoli de la 4,5% la 7,7% (71%), iar in licee de la 3,9% la 5,7% (47%).

Rezultatele analizei incidentei numarului de imbolnaviri datorate infectiilor respiratorii acute si gripei sugereaza ca in urmatorul interval de timp se va mentine o activitate gripala de intensitate inalta, cu raspandire nationala, potrivit MS.

In consecinta, Ministerul Sanatatii recomanda efectuarea triajului epidemiologic de catre cadrele didactice in clasa, la prima ora de curs, in unitatile de invatamant, pentru evitarea riscului aparitiei de focare in colectivitati, limitarea accesului vizitatorilor (in special a copiilor) in sectiile de spital si vaccinarea populatiei, in special a persoanelor din grupele cu risc crescut.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.