Femeile infertile medical ar putea apela la mame surogat de maximum 35 de ani, in baza unui contract fara remuneratie, potrivit unei propuneri legislative initiata de deputatul PDL Mihaela Sandru.

  • Initiativa reglementeaza situatia mamelor surogat


Potrivit Mihaelei Sandru a declarat, proiectul depus la Senat se refera la reproducerea umana asistata medical (RUAM), iar in cazul in care va fi adoptat, Romania ar deveni una dintre tarile cele mai liberale din UE in cazul surogatului
, relateaza MEDIAFAX.

In prezent, surogatul se practica ilegal in tara noastra, ilegal si este bine sa fie reglementat, a adaugat aceasta.

Mamele surogat trebuie insa sa indeplineasca anumite conditii, cum ar fi sa aiba cel putin un copil propriu. De asemenea, nici mamele surogat si nici partenerii lor nu pot sa fie donatori de celule pentru copilul rezultat, a precizat deputatul PDL.

Femeile care doresc un copil pot sa apeleze la o mama surogat doar daca au probleme medicale care le impiedica sa nasca. "Am restrictionat surogatul doar la probleme strict medicale, anomalii biologice ale mamei, care nu poate sa poarte sarcina. Infertilitatea va fi declarata dupa 12 luni de incercari pe cale naturala ", a aratat Sandru, adaugand ca mamele surogat pot interveni, spre exemplu, in cazul femeilor care nu au uter, au probleme cardiace sau diabet.

  • Mamele surogat se pot razgandi!

In cazul mamelor surogat, acestea se pot razgandi in timpul sarcinii, chiar daca a incheiat un contract cu o familie, aratand ca acest risc este asumat de familia respectiva. "Nu avem ce face, legea sangelui predomina in Romania", a adaugat Sandru.

Proiectul reglementeaza si situatiile precum cea a mamei de 66 de ani, Adriana Iliescu, care a apelat la fertilizare, pentru a naste la aceasta varsta.
Astfel, proiectul stabileste faptul ca o femeie poate apela la tehnicile de reproducere umana asistata medical doar pana la varsta maxima de 45 de ani.

"Chiar daca esti sanatoasa fizic, nu poti apela la tehnicile RUAM dupa varsta de 45 de ani. Am stabilit aceasta varsta de 45 de ani care s-a dovedit ca este o varsta maxima buna pentru a face ultima incercare"
, a precizat deputatul PDL.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.